FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Putin primio Busha uoči proslave Dana pobjede

MOSKVA, 8. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Američkog predsjednika GeorgeaBusha i njegovu suprugu Lauru u nedjelju navečer su, uoči središnjeproslave pobjede nad nacističkom Njemačkom koja će se održati uponedjeljak u Moskvi, u rezidenciji u Novom Ogarjevu blizu Moskveprimili ruski predsjednik Vladimir Putin i njegova supruga Ljudmila,izvijestili su službeni izvori.
MOSKVA, 8. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Američkog predsjednika Georgea Busha i njegovu suprugu Lauru u nedjelju navečer su, uoči središnje proslave pobjede nad nacističkom Njemačkom koja će se održati u ponedjeljak u Moskvi, u rezidenciji u Novom Ogarjevu blizu Moskve primili ruski predsjednik Vladimir Putin i njegova supruga Ljudmila, izvijestili su službeni izvori.

Dvojica predsjednika, čiji su odnosi prema procjeni promatrača, lagano narušeni nakon američkih kritika o nazadovanju demokracije u Rusiji, zatim potpore prozapadno orijentiranim "mirnim revolucijama", posebno u Ukrajini i Gruziji te polemike koja se posebno razvila u posljednjih nekoliko dana o sovjetskoj "okupaciji" baltičkih zemalja nakon oslobađanja zemalja istočne Europe, sastali su se u pomalo kurtoaznom ozračju.

"Zadovoljstvo nam je biti domaćinima mnogim uzvanicima koji će prisustvovati sutrašnjoj svečanosti, no dolazak američkog predsjednika od posebnog je značenja", rekao je novinarima Putin, dodavši kako će iskoristiti priliku u nastojanju da uskladi ruska stajališta sa SAD-om oko stanja na Bliskom istoku nakon njegova nedavnog posjeta regiji.

George Bush je ljubazno zahvalio domaćinu na pozivu. "Ruski je narod samozatajno pobijedio nacizam, dobivši rat unatoč strašnim uvjetima", rekao je. Bračni par Bush večerat će s bračnim parom Putin, no, osim ruskim, ostalim agencijama nije dopušten pristup događaju, a nakon večere nisu predviđene izjave za novinare.

Promatrači smatraju da su i Bush i Putin morali ostaviti prvi dojam pozitivnim, no nedavne američke kritike na račun ruske politike, prema njihovu su mišljenju lagano narušile ovaj susret. Američki je predsjednik prije dolaska u Rusiju posjetio bivšu sovjetsku republiku Latviju. U subotu je u njezinu glavnome gradu, tijekom sastanka s trima predsjednicima baltičkih zemalja - Estonije, Latvije i Litve, koje su prestale biti dijelovima SSSR-a 1991., osudio sovjetsku okupaciju tih zemalja, što je Rusija odmah oštro odbacila.

Nakon obilježavanja svečanosti Dana pobjede u Moskvi američki će predsjednik u ponedjeljak navečer doputovati u Gruziju, još jednu bivšu sovjetsku republiku, danas otvoreno prozapadno orijentiranu. Američki je predsjednik pozvao i na održavanje demokratskih izbora u Bjelorusiji, te je neizravno progovorio o nazadovanju demokracije u Rusiji, što je tema koju Kremlj oduvijek teško prihvaća i koja je obilježila posljednji rusko-američki summit održan u veljači u Bratislavi.

Ni Vladimir Putin nije ostao dužan Amerikancima. U intervjuu američkoj tv-postaji CBS koji će se emitirati u nedjelju navečer, među ostalim je izjavio kako Sjedinjene Države ni u kojem slučaju ne predstavljaju primjer demokracije te bi trebale "počistiti pred vlastitim pragom prije nego što počnu kritizirati Rusiju".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙