FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Putin pozvao na održavanje mirovne konferencije za Bliski istok u Moskvi

ZAGREB, 27. travnja 2005. (Hina) - Ruski predsjednik Vladimir Putinpozvao je u srijedu u Kairu na održavanje bliskoistočne mirovnekonferencije ove jeseni u Moskvi nakon okončanja susreta s egipatskimkolegom Hosnijem Mubarakom na kojem su se suglasili da UN treba imativeću ulogu u Iraku.
ZAGREB, 27. travnja 2005. (Hina) - Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je u srijedu u Kairu na održavanje bliskoistočne mirovne konferencije ove jeseni u Moskvi nakon okončanja susreta s egipatskim kolegom Hosnijem Mubarakom na kojem su se suglasili da UN treba imati veću ulogu u Iraku.

Putin je najavio da će razmotriti prijedlog o mirovnoj konferenciji s izraelskim premijerom Arielom Sharonom tijekom svog posjeta Izraelu koji počinje u srijedu navečer.

"Predlažem da sazovemo konferenciju na kojoj će sudjelovati zemlje uključene u mirovni proces i članice Kvarteta ove jeseni", rekao je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare s Mubarakom.

On je potvrdio da će se 8. svibnja u Moskvi održati sastanak Kvarteta (Rusija, SAD, EU, UN) za Bliski istok na razini ministara vanjskih poslova.

Što se tiče situacije u Iraku, Putin je rekao da je jedan od uvjeta stabilizacije stanja povlačenje stranih snaga s teritorija te zemlje.

"Moraju se postići dogovori o uvjetima i rokovima povlačenja stranih vojski s teritorija Iraka", kazao je on novinarima.

Putin i Mubarak također su razgovarali o vojno-tehničkoj i gospodarskoj suradnji između dviju zemalja.

Ruski predsjednik također se osvrnuo na "izvoz demokracije iz jedne u drugu zemlju".

On je rekao da se protivi "izvozu demokracije" jer se ona ne može "učinkovito uspostaviti na nekom teritoriju bez uzimanja u obzir nacionalnih tradicija i ustrojstva".

Putin je doputovao u utorak navečer u radni posjet Kairu, prvi posjet jednog ruskog predsjednika Egiptu u zadnjih 40 godina, koji bi trebao učvrstiti veze Rusije s arapskim svijetom i razviti gospodarsku i regionalnu suradnju.

Posjet Egiptu je prva postaja u obilasku ruskog predsjednika regije Bliskog istoka. Iz Kaira Putin putuje u Izrael, a zatim na palestinska područja. Putin je prvi ruski čelnik koji će posjetiti Izrael.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙