FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rice u Moskvi: Rusija i SAD nastavit će razvijati odnose

ZAGREB, 20. travnja 2005. (Hina) - Rusija i SAD nastavit će razvijatisvoje odnose unatoč tome što imaju različite poglede na niz pitanja,rekao je u srijedu novinarima ruski ministar vanjskih poslova SergejLavrov nakon sastanka u Moskvi s američkom državnom tajnicomCondolezzom Rice.
ZAGREB, 20. travnja 2005. (Hina) - Rusija i SAD nastavit će razvijati svoje odnose unatoč tome što imaju različite poglede na niz pitanja, rekao je u srijedu novinarima ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nakon sastanka u Moskvi s američkom državnom tajnicom Condolezzom Rice.

"Unatoč neizbježnom razmimoilaženju u pogledima na niz pitanja, naši odnosi imaju čvrstu osnovu ... i Rusija i SAD spremni su dalje razvijati te odnose", rekao je Lavrov, a prenijele su ruske novinske agencije.

Rusija je zainteresirana za demokratske Sjedinjene Države koje igraju aktivnu ulogu na međunarodnoj sceni, istaknuo je.

"Kao što SAD želi da Rusija bude stabilna i demokratska, tako je Rusija zainteresirana za demokratske Sjedinjene Države koje igraju aktivnu ulogu na međunarodnoj sceni".

No, Lavrov je dao do znanja da Moskva, glede američke potpore narodnim revolucijama u Gruziji i Ukrajini, želi da se postave pravila igre.

"Uvjeren sam da SAD, isto kao i Rusija, želi stabilnost u međunarodnim odnosima, te da će to nastojati postići na temelju međunarodnog prava", kazao je Lavrov.

Američka državna tajnica Rice izjavila je na zajedničkoj konferenciji za novinare s Lavrovom da su SAD i druge zemlje širom svijeta zabrinute zbog stanja medija u Rusiji. Nije propustila ukazati na činjenicu da u Rusiji ne postoje nezavisne TV postaje, no nije za očekivati da će njezina izjava stići do ruskih građana jer je televizijske mreže nisu prenijele.

Nakon susreta s Lavrovom, Rice se sastala s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Na početku razgovora Putin je izrazio nadu da će Rice na dužnosti državne tajnice nastaviti razvijati američko-ruske odnose. Također je rekao da je njezin rad pomogao u "podizanju odnosa između Ruske Federacije i SAD-a na visoku razinu na kojoj se sada nalaze".

I Putin i Rice su pohvalili zajedničku suradnju na području globalnih problema, poput terorizma i regionalnih sukoba, no američka visoka dužnosnica je ocijenila da Putin uživa previše ovlasti i poručila da Washington pomno prati sudski proces protiv naftnog magnata Mihaila Hodorkovskog.

Istaknula je da je s Putinom vrlo direktno razgovarala o pravima stranih ulagača i poručila da ulagači čekaju na signal da je u Rusiji zaista na snazi vladavina zakona.

"Brine nas tolika koncentracija predsjedničke moći ... da bi se odnosi SAD-a i Rusije zaista produbili, potrebno je da se Rusija razvija u smjeru demokracije", istaknula je Rice.

Svoje je opaske, međutim, ublažila izjavom da, zbog pitanja demokracije, ne želi vidjeti Rusiju izoliranom, te da će podržati nastojanja Rusije da uđe u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙