FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Škare Ožbolt: DSV odugovlači sa stegovnim postupcima

ZAGREB, 7. svibnja 2005. (Hina) - Ministrica pravosuđa Vesna ŠkareOžbolt ustvrdila je u pismu poslanom predsjedniku Državnog sudbenogvijeća (DSV) Milanu Gudelju da to tijelo sudbene vlasti odugovlači sdonošenjem odluka o stegovnoj odgovornosti pojedinih sudaca.
ZAGREB, 7. svibnja 2005. (Hina) - Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt ustvrdila je u pismu poslanom predsjedniku Državnog sudbenog vijeća (DSV) Milanu Gudelju da to tijelo sudbene vlasti odugovlači s donošenjem odluka o stegovnoj odgovornosti pojedinih sudaca.

U pismu s nadnevkom 6. svibnja, a koje je Ministarstvo danas poslalo Hini, ministrica Škare Ožbolt izražava svoje "nezadovoljstvo činjenicom neshvatljivog odugovlačenja s donošenjem odluka o stegovnoj odgovornosti pojedinih sudaca".

Ministrica pravosuđa u pismu predsjedniku DSV-a navodi da joj je u posljednje vrijeme dostavio odluke o produljenju udaljenja od obavljanja dužnosti za mnoge suce protiv kojih se vode stegovni postupci, a koji sve to vrijeme primaju punu naknadu plaće.

"Kao ministrica pravosuđa koja provodi reformu, kojoj je cilj omogućiti učinkovitu pravnu zaštitu svih osoba pred tijelima sudbene vlasti, što podrazumijeva logično onda i javnu odgovornost da u obnašanju te vlasti, jednako tako učinkovito, budu onemogućeni svi oni suci koji svojim radom ili odnosom prema radu predstavljaju zapreku ili spriječavaju provođenje cilja reforme, ovime izražavam svoj nezadovoljstvo činjenicom neshvatljivog odugovlačenja s donošenjem odluka o stegovnoj odgovornosti pojedinih sudaca", stoji u pismu ministrice Škare-Ožbolt.

Kao primjer navodi da do danas nisu donesene odluke u slučaju sutkinje Ivane Domić, protiv koje je stegovni postupak pokrenut 27. siječnja 2005., suca Bože Vilušića, protiv kojeg je stegovni postupak pokrenut 28. listopada 2004., ili suca Tihomira Garvanovića, protiv kojeg je stegovni postupak pokrenut 26. listopada 2001.

Ministrica Škare Ožbolt naglašava da joj "nipošto nije namjera utjecati na ishode stegovnih postupaka koje DSV vodi radi utvrđenja stegovne odgovornosti pojedinih sudaca, ali smatram da je ovakvim načinom rada DSV-a narušeno i povjerenje građana u vjerodostojnost i učinkovitost tog tijela".

"Istodobno, učinkovitošću DSV-a smatram da jača i ugled onih sudaca koji odgovorno rade svoj posao", navodi ministrica pravosuđa u pismu predsjedniku DSV-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙