FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sutkinja pred DSV-om zbog prijetnje bombom svom nadređenom

ZAGREB, 5. svibnja 2005. (Hina) - Državno sudbeno vijeće (DSV) danas jepokrenulo stegovni postupak protiv sutkinje Općinskog suda u NovomMarofu Jasminke Trubelje koju se tereti da je predsjedniku sudaanonimno prijetila podmetnutom bombom.
ZAGREB, 5. svibnja 2005. (Hina) - Državno sudbeno vijeće (DSV) danas je pokrenulo stegovni postupak protiv sutkinje Općinskog suda u Novom Marofu Jasminke Trubelje koju se tereti da je predsjedniku suda anonimno prijetila podmetnutom bombom.

Sutkinja Trubelja suspendirana je nakon što ju je predsjednik suda u Novom Marofu osumnjičio da mu je poslala pismo u kojem prijeti podmetnutom bombom. U pokrenutom stegovnom postupku DSV treba utvrditi je li sutkinja naštetila ugledu suda i sudačkoj dužnosti, što je prema zakonu ozbiljno stegovno djelo.

Uz zahtjev za pokretanje stegovnog postupka priloženo je i grafološko vještačenje koje potvrđuje da je anonimnu prijetnju vlastoručno napisala sutkinja Trubelja.

Kako njeni odvjetnici istovremeno posjeduju nalaz grafološkog vještaka koji pobija prvo vještačenje, zatražili su da DSV provede još jedno vještačenje rukopisa.

DSV je raspravljalo i o slučaju supetarske sutkinje Ivane Domić, no ročište je odgođeno do lipnja kada bi se trebala saslušati četiri od 91 svjedoka koje je danas predložila obrana.

Stegovni postupak protiv sutkinje i bivše predsjednice supetarskog suda pokrenut je u siječnju, nakon što je splitska policija protiv nje podnijela više prijava, a tužiteljstvo pokrenulo kazneni postupak zbog sumnje da je pojedincima pogodovala da nezakonito postanu vlasnici zemljišta na Braču, odnosno zlouporabila položaj i ovlasti.

Ona je tada i privremeno udaljena s dužnosti, a DSV je odlučio pribaviti sve spise koje je, kao dokaz navodnih sutkinjinih zlouporaba, u zahtjevu za pokretanjem stegovnog postupka naveo predsjednik splitskog Županijskog suda Igor Benzon. Manji broj tih spisa DSV iz raznih razloga nije dobilo ni do danas.

Njeni odvjetnici danas su odbacili i tvrdnje da je sutkinja istovremeno zakazivala više ročišta, dok su za 30-ak spornih predmeta na kojima je radila ustvrdili da ne bi trebali biti dio ovog stegovnog postupka.

Pred DSV-om se danas nisu pojavili suci Zdenko Šubarić i Zvonimir Josipović protiv kojih su također zatraženi stegovni postupci. Predsjednik i sudac Općinskog suda u Gvozdu Josipović je na zahtjev USKOK-a od veljače pod sudskom istragom zbog primanja mita. Prema pisanju tiska, Josipovića su prijavile tri osobe koje tvrde da ih je sudac tražio, a od njih dvije da je i primio mito za usluge vezane uz njihove predmete na sudu u Gvozdu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙