FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RH uputila podnesak za ustupanje suđenja "Vukovarskoj trojki"

ZAGREB, 28. travnja 2005. (Hina) - Ministrica pravosuđa Vesna ŠkareOžbolt u četvrtak je u ime Vlade Republike Hrvatske predalaMeđunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) obrazloženipodnesak u vezi s prijedlogom Tužiteljstva za prepuštanje predmeta"Vukovarska trojka" na daljnje postupanje hrvatskom pravosuđu ilipravosuđu SCG, temeljem Pravila 11bis Pravilnika o postupku i dokazimaHaškog suda, priopćilo je Ministarstvo pravosuđa.
ZAGREB, 28. travnja 2005. (Hina) - Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt u četvrtak je u ime Vlade Republike Hrvatske predala Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) obrazloženi podnesak u vezi s prijedlogom Tužiteljstva za prepuštanje predmeta "Vukovarska trojka" na daljnje postupanje hrvatskom pravosuđu ili pravosuđu SCG, temeljem Pravila 11bis Pravilnika o postupku i dokazima Haškog suda, priopćilo je Ministarstvo pravosuđa.

Podneskom je odgovoreno na sva postavljena pitanja sudskog vijeća o osposobljenosti hrvatskog pravosuđa za preuzimanje ovog predmeta te druga pravna pitanja, s posebnim naglaskom na opće načelo prava po kojem je, u slučaju da ICTY odluči prepustiti ovaj predmet domaćem pravosuđu, nadležan sud mjesta počinjenja kaznenog djela tj. hrvatski sud, navodi se u priopćenju.

U podnesku se podsjeća da je Republika Hrvatska i u predmetu Ademi/Norac, za koji se čeka sudska odluka, opširno obrazložila brojna pravna i teoretska pitanja u vezi s preuzimanjem predmeta ICTY-a.

Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte u veljači ove godine je podnijela prijedlog da se suđenje tzv. "vukovarskoj trojci" oficira JNA, optuženih za pokolj na Ovčari 1991., prepusti pravosuđu Hrvatske ili Srbije i Crne Gore.

General Mile Mrkšić, zapovjednik Gardijske brigade JNA u vrijeme napada na Vukovar, kapetan Miroslav Radić, zapovjednik bojne iz sastava brigade, te brigadni oficir za sigurnost, bojnik Veselin Šljivančanin, optuženi su u osam točaka za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja zbog likvidacije više od 200 hrvatskih zarobljenika na farmi Ovčara kod Vukovara 20. studenoga 1991. godine. Radilo se ljudima odvedenima iz Vukovarske bolnice nakon pada grada.

Sva trojica nalaze se u pritvoru Haškog suda u Scheveningenu. Mrkšić od dobrovoljne predaje 15. svibnja 2002., a Radić i Šljivančanin nakon uhićenja u Srbiji u svibnju, i srpnju 2003.

Tužiteljica Del Ponte je u svom prijedlogu na prvom mjestu navela mogućnost da suđenje bude prepušteno Hrvatskoj, jer su na njezinom teritoriju počinjeni zločini za koje se terete Mrkšić, Radić i Šljivančanin. Među ostalim je navela kako su joj hrvatske vlasti pružile uvjeravanja da je hrvatsko pravosuđe spremno i osposobljeno preuzeti suđenje i provesti ga po najvišim standardima.

Kao drugu mogućnost Del Ponte je navela ustupanje predmeta SCG, na čijem teritoriju su optuženi uhićeni ili su se predali. U prijedlogu je istaknula kako je utvrdila da je pravosuđe SCG voljno i adekvatno pripremljeno da preuzme suđenje, odnosno odjel za ratne zločine okružnog suda u Beogradu, pred kojim se već odvija suđenje izravnim počiniteljima pokolja na Ovčari.

O prijedlogu tužiteljice odlučit će posebno sudsko vijeće ICTY-a, nakon što razmotri sve argumente tužiteljstva, branitelja optuženih te predstavnika vlada Hrvatske i SCG.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙