FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DSV priprema stegovno ročište protiv supetarske sutkinje Domić

ZAGREB, 7. travnja 2005. (Hina) - Državno sudbeno vijeće (DSV)imenovalo je danas dvoje općinskih i 13 prekršajnih sudaca, a nasjednici su određena dva člana DSV-a koji će pregledati brojne spisekako bi pripremili stegovnog ročišta protiv sutkinje supetarskogOpćinskog suda Ivane Domić, koja se u stegovnom postupku tereti zazlouporabu položaja.
ZAGREB, 7. travnja 2005. (Hina) - Državno sudbeno vijeće (DSV) imenovalo je danas dvoje općinskih i 13 prekršajnih sudaca, a na sjednici su određena dva člana DSV-a koji će pregledati brojne spise kako bi pripremili stegovnog ročišta protiv sutkinje supetarskog Općinskog suda Ivane Domić, koja se u stegovnom postupku tereti za zlouporabu položaja.

DSV je krajem siječnja protiv sutkinje i bivše predsjednice supetarskog suda pokrenuo stegovni postupak i privremeno je na tri mjeseca udaljilo s dužnosti s koje je, kako se sumnja, pojedincima pogodovala da nezakonito postanu vlasnici zemljišta na Braču. DSV je tada odlučio pribaviti sve spise koje je, kao dokaz navodnih sutkinjinih zlouporaba, u zahtjevu za pokretanjem stegovnog postupka naveo predsjednik splitskog Županijskog suda Igor Benzon.

Splitska policija je do sada protiv Ivane Domić podnijela više kaznenih prijava, također zbog zlouporabe položaja i ovlasti.

Iako je predloženo da se suca crikveničkog Općinskog suda Božu Vilušića iz pritvora riječkog zatvora privedene na stegovno ročište, DSV o tome nije donio odluku. Predsjednik DSV-a Milan Gudelj taj prijedlog nije stavio na glasanje niti je o tome otvorio raspravu. Kazao je da još treba razmisliti o tome, kao i o mogućnosti da se dio postupka obavi u Rijeci.

Vilušić je pred DSV-om osumnjičen za neuredno obnašanje sudačke dužnosti, a pred riječkim Županijskim sudom za zloporabu položaja i ovlasti jer je u brojnim zemljišno-knjižnim predmetima pogodovao strankama da nezakonito dođu do vrijednih nekretnina.

Zbog različitog tumačenja DSV-a i Upravnog suda o zbrajanju staža potrebnog za imenovanje za suca, DSV je odgodio odlučivanje o imenovanju jednog suca u riječki Općinski sud. Naime, Upravni sud je poništio imenovanje jedne općinske sutkinje smatrajući da nije imala dovoljno staža, dok je DSV, zbrajajući njezin staž u pravosuđu i izvan njega, ustvrdio da zadovoljava uvjete za imenovanje. Ta je sutkinja najavila ustavnu tužbu protiv presude Upravnog suda, pa je DSV odlučio pričekati na odluku koja bi trebala razjasniti je li ispravno stajalište DSV-a i Ministarstva pravosuđa ili Upravnog suda.

Imenovanje jednog suca u Visoki trgovački sud također je odgođeno dok se ne pribave podaci o učinku kandidata s nižih trgovačkih sudova. Među troje kandidata koji su ušli u najuži krug izbora i koji su po odluci Vrhovnog suda već raspoređeni na rad u Visoki trgovački sud je i Alica Pelicarić, supruga člana DSV-a i predsjednika Odvjetničke komore Ranka Pelicarića.

Za sutkinju Općinskog suda u Puli DSV je imenovao Tanju Monas Skandel, a Korneliju Ivanušić za sutkinju Općinskog suda u Velikoj Gorici. Između 70 kandidata imenovano je i 13 sudaca u zagrebački Prekršajni suda u Zagrebu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙