FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Okrugli stol: "A. Gotovina heroj i optuženik"

ZAGREB, 5. svibnja 2005. (Hina) - Okrugli stol o temi "Ante Gotovina -heroj i optuženik" uz sudjelovanje hrvatskih političara, novinara ipredstavnika braniteljskih udruga, a tragom inicijative udruge"Branitelji Hrvatske" da se ustanovi status junaka Domovinskog rata,održan je danas u Europskom domu.
ZAGREB, 5. svibnja 2005. (Hina) - Okrugli stol o temi "Ante Gotovina - heroj i optuženik" uz sudjelovanje hrvatskih političara, novinara i predstavnika braniteljskih udruga, a tragom inicijative udruge "Branitelji Hrvatske" da se ustanovi status junaka Domovinskog rata, održan je danas u Europskom domu.

Predsjednik Hrvatskih socijaldemokrata Zdravko Tomac istaknuo je da je general Gotovina simbol oslobađanja Hrvatske u vojnoredarstvenoj akciji Oluja, a to pokazuje i njegova oštrina nakon uspješno izvedene akcije kojom se okomio na one koji su to iskoristili za kriminal i počinjenje zločina.

"Čovjek koji tako govori i postupa ne može biti čovjek koji vodi u genocid nad Srbima. Gotovina je bio na čelu legitimne vojne akcije, a ne planiranog zločina", istaknuo je Tomac te se zauzeo da mu se u skladu s procedurom dodijeli to priznanje. Ocijenio je da Haški sud nije samo pravni, nego i politički sud sa zadaćom preraspodjele krivnje za velikosrpsku agresiju.

Predsjednik Odbora za ratne veterane Hrvatskog sabora Vlado Jukić podržao je inicijativu za ustanovljenjem statusa junaka Domovinskog rata te se zauzeo da ga dobije i general Gotovina za časno časničko djelovanje tijekom Domovinskog rata.

Bivši ministar hrvatskih branitelja Ivica Pančić je rekao da nema ništa protiv da general Gotovina dobije taj status.

Na Pančićevu tvrdnju da se Hrvatska našla u sadašnjoj situaciji, jer zločini u Domovinskom ratu nisu sankcionirani reagirao je Jukić iznijevši podatak da se 175 hrvatskih branitelja nalazi u zatvoru u Lepoglavi zbog zločina počinjenih tijekom Domovinskog rata.

Novinar Globusa Gordan Malić drži da je meritum stvari zašto general Gotovina bježi i u tome ga podržava velika većina hrvatskih građana, a ne je li počinio ili naredio zločin. Malić smatra kako nema ni jednog razloga da Gotovina ne ode u Haag, osim njegovih osobnih koji su ispolitizirani. To nije slučaj s drugim hrvatskim generalima koji su se odazvali pozivu Haaškog tribunala i odgovorili na njegova pitanja.

Predsjednik Zajednice udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Tom Kačinari zauzeo se da se zakon o ustanovljenju stausa junaka Domovinskog rata donese konsenzualno i njime utvrde jasni kriteriji dodjele kao što su ratni put, vrijeme uključivanja u Domovinski rat, zasluge u stvaranju Hrvatske vojske i policije i drugi.

Okrugli stol organizirala je udruga Vojni invalidi i dragovoljci Domovinskog rata (VIDDRA).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙