FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Banja Luka: Okrugli stol na temu koncentracijskog logora Jasenovac

BANJA LUKA, 17. travnja 2005. (Hina) - Tijekom okruglog stola na temu"Tendencije u historiografiji i izučavanju koncentracijskog logoraJasenovac", koji je kasno u subotu završen u Banja Luci, znanstvenicii povjesničari uglavnom su polemizirali o broju i nacionalnojpripadnosti žrtava koje su nestale u kompleksu stratišta Jasenovca.
BANJA LUKA, 17. travnja 2005. (Hina) - Tijekom okruglog stola na temu "Tendencije u historiografiji i izučavanju koncentracijskog logora Jasenovac", koji je kasno u subotu završen u Banja Luci, znanstvenici i povjesničari uglavnom su polemizirali o broju i nacionalnoj pripadnosti žrtava koje su nestale u kompleksu stratišta Jasenovca.

Okrugli stol održan je u sklopu 60. obljetnice obilježavanja proboja logoraša iz Jasenovca, holokausta i pobjede nad fašizmom, a tim povodom vlasti Republike Srpske u nedjelju u Donjoj Gradini održavaju središnju komemoraciju.

Vladika Srpske pravoslavne crkve Atanasije ocijenio je da je narod Kozare 1942. godine "izdat od partizana, koji su za vrijeme njemačko-ustaške ofenzive, izlazeći iz obruča, na milost i nemilost ustašama ostavljali ljude, nakon čega ih je više od 60 tisuća pobijeno u Jasenovačkom logoru".

Povjesničar iz Londona Srboljub Živanović citirao je njemačke službene izvore prema kojima je u logorima Jasenovca ubijeno više od 750 tisuća ljudi.

Prema Živanoviću, "genocidnost u Hrvatskoj još nije iskorijenjena" unatoč suprotnim tvrdnjama hrvatskih političara koji žrtve Jasenovca svode na 70 tisuća.

Srboljubu Živanoviću replicirao je Slavko Goldstein, predsjednika Savjeta Spomen-parka Jasenovac, s tvrdnjom da je u ustaškom logoru Jasenovac ubijeno do 100 tisuća osoba, odnosno oko 50 tisuća Srba, 18 tisuća Židova, 10 tisuća Roma, Hrvata odnosno antifašista.

"Još uvijek nema konačne istine o Jasenovcu zbog dugotrajne političke manipulacije tog pitanja koja traje od 1945. godine do danas", kazao je Goldstein.

On je također ustvrdio kako je zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac u vrijeme Nezavisne države Hrvatske "pokušavao spašavati ljude, ali nije bio dosljedan u svojoj osudi zločina".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙