FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Znatno brži rast kredita stanovništvu nego poduzećima

ZAGREB, 5. svibnja 2005. (Hina) - Ukupni krediti banaka svim sektorimau Hrvatskoj su na kraju ožujku iznosili 134,9 milijardi kuna, što jeza 19,4 milijardi kuna ili za 16,8 posto više nego u istomprošlogodišnjem razdoblju, pri čemu krediti stanovništvu bilježegodišnju stopu rasta od 19,4 posto, a poduzećima za 7,8 posto.
ZAGREB, 5. svibnja 2005. (Hina) - Ukupni krediti banaka svim sektorima u Hrvatskoj su na kraju ožujku iznosili 134,9 milijardi kuna, što je za 19,4 milijardi kuna ili za 16,8 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, pri čemu krediti stanovništvu bilježe godišnju stopu rasta od 19,4 posto, a poduzećima za 7,8 posto.

Ovi podaci potvrđuju orijentaciju banaka na veće kreditiranje stanovništva motivirano izdašnijim prinosima i prihvatljivim rizikom, a da bankari i dalje računaju na dinamično kreditiranje građana govore i najnoviji potezi, gotovo natjecanje, pojednih banaka sa daljnjim snižavanjem kamatnih stopa i poboljšanjem uvjeta za odobravanje pojednih vrsta kredita.

Tako su ukupni krediti stanovništvu krajem ožujka, po najnovijim podacima Hrvatske narodne banke, dostigli iznos od 66,3 milijardi kuna, a u odnosu na kraj prošle godine povećani su za nešto više od milijardu kuna (u čemu stambeni krediti za 467 milijuna kuna).

Na godišnjoj su razini, u odnosu na isti mjesec 2004., krediti stanovništvu u ožujku ove godine nominalno su bili veći za 10,8 milijardi kuna ili za 19,4 posto.

U ukupnim kreditima stanovništvu sa jednom trećinom zastupljeni su stambeni krediti, koji su na kraju ožujka iznosili 21,8 milijardi kuna, što je za 4,3 milijardi kuna ili za 24,4 posto više nego prije godinu dana.

Krediti poduzećima na kraju trećeg ovogodišnjeg mjeseca iznosili su 53,8 milijardi kuna, što je za 265 milijuna kuna više nego na kraju 2004., a za 3,9 milijardi kuna više nego u ožujku lani.

Iz podataka HNB-a o distribuciji kredita banaka po institucionalnim sektorima može se izračunati da je udio kredita građanima u ukupnim kreditima banaka svim sektorima na kraju ožujka iznosio 49,2 posto prema 48,1 posto prije godinu dana.

Istodobno je udio kredita poduzećima smanjen sa 43,2 posto u prošlogodišnjem ožujku na 39,9 posto na kraju istog mjeseca ove godine.

(Hina) xds yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙