FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Krediti banaka stanovništvu: godišnji rast 17,6 posto

ZAGREB, 26. travnja 2005. (Hina) - Ukupni plasmani banaka nebankarskomsektoru u Hrvatskoj na kraju veljače ove godine iznosili su 128,1milijardu kuna, te su zadržali godišnju stopu rasta sa kraja prošlegodine od 14,3 posto, pri čemu su plasmani stanovništvu imalidvostruko veću stopu rasta, od 17,6 posto, od stope rasta plasmanapoduzećima, koja je iznosila 8,7 posto.
ZAGREB, 26. travnja 2005. (Hina) - Ukupni plasmani banaka nebankarskom sektoru u Hrvatskoj na kraju veljače ove godine iznosili su 128,1 milijardu kuna, te su zadržali godišnju stopu rasta sa kraja prošle godine od 14,3 posto, pri čemu su plasmani stanovništvu imali dvostruko veću stopu rasta, od 17,6 posto, od stope rasta plasmana poduzećima, koja je iznosila 8,7 posto.

U prva dva mjeseca ove godine pak, u odnosu na kraj 2004., ako se isključi utjecaj tečaja, ukupni su plasmani porasli 2,1 posto, podaci su iz travanjskog Biltena Hrvatske narodne banke.

Pritom su ukupni krediti stanovništvu krajem veljače dostigli iznos od 65,56 milijardi kuna, a u odnosu na kraj prošle godine povećani su za 285 milijuna kuna (u čemu stambeni krediti za 237 milijuna kuna).

Na godišnjoj su razini, u odnosu na isti mjesec 2004., krediti stanovništvu u veljači ove godine nominalno bili veći za 9,8 milijardi kuna ili za 17,6 posto.

U ukupnim kreditima stanovništvu sa jednom trećinom zastupljeni su stambeni krediti, koji su na kraju veljače iznosili 21,6 milijardi kuna, što je za četiri milijarde kuna ili za 22,7 posto više nego prije godinu dana.

Krediti poduzećima na kraju drugog ovogodišnjeg mjeseca iznosili su 53,6 milijardi kuna, što je za 239 milijuna kuna više nego na kraju 2004., a za 3,8 milijardi kuna više nego u veljači lani.

Neto plasmani banaka središnjoj državi u prva dva mjeseca ove godine povećani za 2,6 milijardi kuna. To je, napominju analitičari HNB-a, u skladu s namjerom središnje države da se orijentira na financiranje na domaćem tržištu, prije svega korištenjem sredstava poslovnih banaka.

Najveće povećanje zabilježeno je kod kunskih kredita odobrenih državi, a nastavljeno je i pojačano plasiranje sredstava banaka u trezorske zapise Ministarstva financija.

Na kraju veljače, po podacima HNB-a, neto plasmani banaka središnjoj državi iznosili su 16,6 milijardi kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙