FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska u najblažoj kategoriji američkog '2005. Special 301 Reporta'

ZAGREB/WASHINGTON, 4. svibnja 2005. (Hina) - Ured trgovinskogpredstavnika SAD-a (USTR) u svom je redovitom izvješću "2005. Special301 Report" u kojem identificira zemlje s određenim problemima zaštiteintelektualnog vlasništva svrstao Hrvatsku u najblažu kategoriju, naListu promatranja (Watch list), objavljeno je na internet stranicamatoga ureda.
ZAGREB/WASHINGTON, 4. svibnja 2005. (Hina) - Ured trgovinskog predstavnika SAD-a (USTR) u svom je redovitom izvješću "2005. Special 301 Report" u kojem identificira zemlje s određenim problemima zaštite intelektualnog vlasništva svrstao Hrvatsku u najblažu kategoriju, na Listu promatranja (Watch list), objavljeno je na internet stranicama toga ureda.

To znači da će u 2005. Hrvatska biti u istom statusu kao i prethodne 2004.

U tom izvješću, objavljenom 29. travnja, analizirano je 90 zemalja, od kojih su 52 identificirane kao zemlje s određenim problemima u tome području.

Na Listi promatranja je 36 zemalja-trgovinskih partnera SAD-a, među kojima su od europskih zemalja još i EU, Italija, Mađarska, Slovačka, Poljska, Rumunjska, Bugarska, Litva i Latvija.

U izvješću se za Hrvatsku navodi: "Hrvatska će ostati na Listi promatranja u 2005, zahvaljujući određenom napretku po pitanju prava intelektualnog vlasništva. Iako je Hrvatska u prosincu 2004. donijela amandman zakona o registraciji lijekova (Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o lijekovima i medicinskim proizvodima) koji osigurava zaštitu testova i drugih podataka od nepoštene komercijalne uporabe, Hrvatska još uvijek ne uspijeva osigurati koordinaciju između nacionalnog patentnog ureda i centralnog regulatora za zdravstvo kako bi spriječila tržišnu registraciju proizvoda koji krše patente. Nastavit ćemo nadzirati napredak Hrvatske po ovom pitanju u 2005."

"Hrvatska će u 2005. biti na Listi promatranja USTR-a, što predstavlja dobru vijest. USTR priznaje određeni napredak u zaštiti prava intelektualnog vlasništva, ali nastavlja pratiti hrvatsku regulativu i praksu zaštite prava intelektualnog vlasništva", ocijenili su u srijedu iz Ministarstva vanjskih poslova RH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙