FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljeno Vijeće stranih ulagača

ZAGREB, 3. svibnja 2005. (Hina) - Vijeće stranih ulagača (VSU), udrugastranih kompanija ulagača u Hrvatskoj, predstavilo se danas javnosti,a svojim prvim zadacima označilo je borbu protiv korupcije, poticanjeizrade politike privatnih investicija te poboljšanje javnog iprivatnog upravljanja.
ZAGREB, 3. svibnja 2005. (Hina) - Vijeće stranih ulagača (VSU), udruga stranih kompanija ulagača u Hrvatskoj, predstavilo se danas javnosti, a svojim prvim zadacima označilo je borbu protiv korupcije, poticanje izrade politike privatnih investicija te poboljšanje javnog i privatnog upravljanja.

Te prioritete iznio je na konferenciji za novinare predsjednik VSU-a, direktor tvrtke Carlsberg Croatia Jorn Pedersen pojasnivši da oni važe ne samo za Hrvatsku nego i za zemlje regije.

Rješavanje tih i drugih pitanja, dodao je, trebalo bi unaprijediti investicijsku i poslovnu klimu, za što je po njegovu mišljenju potrebna i uspostava kompetitivnog pravnog sustava, fleksibilne regulative o radu te potpora lokalnoj proizvodnji, umjesto uvozu.

VSU će, najavio je Pedersen, analizirati situaciju u Hrvatskoj uspoređujući je s drugim zemljama na području poticanja stranih ulaganja, a listu prioriteta i preporuka objavljivat će godišnje u svojoj "Bijeloj knjizi".

Pritom će, kako je naglasio, Vijeće biti apolitično i nepristrano, razvijajući dobre odnose s Vladom i interesnim grupacijama, ali ne svrstavajući se i ne zastupajući njihove interese. "Misija Vijeća je", kaže Pedersen, "zajedno s vladajućim strukturama doprinijeti ostvarenju poboljšanog ulagačkog okružja za strane, ali i za domaće kompanije, putem otvorenog neformalnog dijaloga među zainteresiranim stranama".

Osnivači VSU-a su tvrtke AstraZeneca (farmaceutika), British American Tobacco (duhanska industrija), Carlsberg Croatia (pivarska industrija), Colliers International (promet nekretninama), Messer Croatia Plin (proizvodnja i prodaja plina i opreme), PricewaterhouseCoopers (revizija i konzalting), Hoffman la Roche (zdravstvene usluge) i Unilever Croatia (industrija robe široke potošnje).

Predsjednik VSU-a Pedersen najavio je suradnju sa OECD-om i članicama organizacije ERT (European Round Table of Industrialists - Europski okrugli stol industrijalaca), foruma 45 europskih industrijskih lidera članovi kojega su neke od najmoćnijih europskih kompanija kao što su FIAT, Volvo, MOL i Nestle. To tijelo, rekao je Pedersen, ima značajan utjecaj na stavove Bruxellesa o ekonomskim pitanjima, a VSU će mu predstavljati rezultate svojih analiza.

Pedersen je najavio i suradnju VSU-a s ostalim vijećima unutar regije jugoistočne Europe te s ekonomskim misijama veleposlanstava, nacionalnim trgovinskim komorama, privatnim sektorskim grupacijama i Poslovnim savjetodavnim vijećem pri Paktu o stabilnosti kako bi se potaknule strane investicije i riješile poteškoće koje mogu nastati u odnosu sa stranim investitorima.

(Hina) xduk yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙