FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mađarska opovrgava tvrdnje o posustajanju novih izravnih stranih ulaganja

BUDIMPEŠTA, 6. travnja 2005. (Hina/MTI) - Tvrdnje da Mađarska gubi uutrci za privlačenje novih izravnih stranih ulaganja jednostavno nestoje, piše u srijedu tamošnji poslovni dnevni list Villaggazdasag.
BUDIMPEŠTA, 6. travnja 2005. (Hina/MTI) - Tvrdnje da Mađarska gubi u utrci za privlačenje novih izravnih stranih ulaganja jednostavno ne stoje, piše u srijedu tamošnji poslovni dnevni list Villaggazdasag.

Pozivajući se na brojke Nacionalne banke Mađarske, taj list piše da se neto priljev izravnih stranih ulaganja u Mađarsku od 1995. drži stabilno na oko tri milijarde eura godišnje.

Mađarska je lani ponovno osvojila prvo mjesto među zemljama istočne i središnje Europe kada su u pitanju izravna strana ulaganja po stanovniku, pretekavši Češku, pokazuju preliminarni podaci za 2004.

Tijekom posljednjih mjeseci raste zabrinutost da Mađarska možda gubi prednost u odnosu na regionalne rivale - Slovačku, Češku i Poljsku, te balkanske zemlje Bugarsku i Rumunjsku nakon što su neke od njih uvele ujednačenu stopu poreza i druge poticaje radi podizanja konkurentnosti svojih gospodarstava i privlačenja novih stranih ulaganja.

U Mađarskoj je ukupna vrijednost izravnih stranih ulaganja uvećana s nešto manje od 10 milijardi eura u 1995. na 44 milijarde eura krajem 2004., a najveći su ulagači kompanije iz Njemačke, Nizozemske i Austrije.

Podaci pokazuju da reinvestirana dobit zauzima sve veći udio u ukupnim izravnim stranim ulaganjima. Ona sada čini više od 60 posto ukupne vrijednosti novih izravnih stranih ulaganja a taj se udio i dalje povećava. Jedan je razlog što su strane kompanije koje su ranije ulagale kapital došle u fazu da sada ostvaruju profite, a drugi je taj što razvoj postojećih poslovanja snažnije ističe u prvi plan potrebu za proširenjem kapaciteta nego onu za 'greenfield' ulaganjima.

Činjenica da strane kompanije ponovno ulažu u svoje lokalno poslovanje između 50 i 60 posto godišnje dobiti dodatno podupire stanovište da Mađarska ostaje stranim ulagačima jednako privlačnom kao i ranije.

U nadolazećim godinama, strukturalni i kohezijski fondovi EU dodatno će poticati priljev kapitala, prognozira mađarski poslovni dnevnik. Iako sredstva iz tih fondova, statistički gledano, ne ulaze u kategoriju izravnih stranih ulaganja, vjerojatno će udvostručiti godišnje inozemno financiranje dostupno za ulaganja u sedmodnevnom razdoblju novog EU proračuna od 2007.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙