FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija četvrti izravni strani ulagač u Hrvatsku

ZAGREB, 13. travnja 2005. (Hina) - Ukupna talijanska ulaganja uHrvatsku premašila su iznos od milijarde dolara te su iznosila oko 8do 10 posto ukupnih izravnih stranih ulaganja u RH za razdoblje od1993. do 2004. godine, čime je Italija četvrti po redu izravni ulagaču Hrvatsku, nakon Austrije, Njemačke i SAD-a.
ZAGREB, 13. travnja 2005. (Hina) - Ukupna talijanska ulaganja u Hrvatsku premašila su iznos od milijarde dolara te su iznosila oko 8 do 10 posto ukupnih izravnih stranih ulaganja u RH za razdoblje od 1993. do 2004. godine, čime je Italija četvrti po redu izravni ulagač u Hrvatsku, nakon Austrije, Njemačke i SAD-a.

Taj je podatak o visini ulaganja, u koji su uključena i ulaganja talijanskih tvrtki u Hrvatsku koja su prolazila kroz treće zemlje, objavio Ured za ekonomiju i trgovinu Veleposlanstva Italije u Zagrebu.

To je dvostruko veći iznos talijanskih ulaganja u Hrvatsku od podataka koje objavljuje Hrvatska narodna banka, a u koje nisu uključene trostrane financijske transakcije.

Po podacima HNB-a, koji uzimaju u obzir financijske tokove koji izravno dolaze iz neke zemlje, izravna su ulaganja Italije u Hrvatsku za razdoblje od 1993. do 2004. godine iznosila 590 milijuna dolara.

No, brojne su se talijanske tvrtke koje su ulagale u Hrvatskoj poslužile trostranim financijskim transakcijama. Ulaganja su tako prolazila kroz treće zemlje, u većini slučajeva kroz Luksemburg, Austriju i Nizozemsku, u kojima vrijede osobito povoljni uvjeti za financijske holdinge, napominju iz Ureda.

Primjerice, kod bankarskog sektora ili sektora osiguranja, kroz Luksemburg i Austriju su u tranzitu prošla ulaganja Grupe Intesa, koja drži 76 posto druge po redu hrvatske banke, Privredne banke Zagreb, te tvrtke Assicurazioni Generali.

Druga talijanska ulaganja u sektoru velike distribucije i tekstilnom sektoru prolazila su kroz holdinge zemlja EU.

Prema tome, napominju iz Ureda, realna procjena ukupnog opsega talijanskih ulaganja u Hrvatskoj ne može a da ne uzme u obzir spomenute trostrane transakcije.

Prema procjenama, na osnovi uzorka, u razdoblju od 1993. do 2004. iznos talijanskih ulaganja bio je više nego dvostruk u odnosu na službene podatke HNB-a, koji bi trebali biti obrađeni u skladu s tim pokazateljima, ističu iz talijanskog Ureda.

Naime, napominju, podaci izravnim stranim ulaganjima u Hrvatskoj, ukoliko su svrstani po zemljama porijekla financijskih sredstava, ne odražavaju vjerno nacionalno porijeklo uloženog kapitala.

Po podacima HNB-a, izravna inozemna ulaganja u Hrvatsku u razdoblju od 1993. do kraja prošle godine iznosila su ukupno 10,7 milijardi dolara.

(Hina) xds yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙