FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatske tvrtke u inozemstvo lani uložile 313,7 milijuna dolara

ZAGREB, 4. travnja 2005. (Hina) - Hrvatske su tvrtke u prošloj godini uinozemstvo uložile 313,7 milijuna dolara, a u razdoblju od 1993. dokraja prošle godine ukupno su uložile 1,5 milijardi dolara, najnovijisu podatci Hrvatske narodne banke.
ZAGREB, 4. travnja 2005. (Hina) - Hrvatske su tvrtke u prošloj godini u inozemstvo uložile 313,7 milijuna dolara, a u razdoblju od 1993. do kraja prošle godine ukupno su uložile 1,5 milijardi dolara, najnoviji su podatci Hrvatske narodne banke.

Prošlogodišnji iznos ulaganja hrvatskih tvrtki u inozemstvo, nakon 2002. u kojoj su ulaganja dosegnula 538,8 milijuna dolara, najveći je iznos uložen u proteklih 12 godina.

Od ukupno 313,7 milijuna dolara prošlogodišnjih ulaganja, najveći se dio, 191,2 milijuna dolara odnosi na zadržane zarade, na vlasnička se ulaganja odnosi 89,2 milijuna dolara, a ostatak od oko 40 milijuna na ostala ulaganja.

Najveći iznos prošlogodišnjih vlasničkih ulaganja, gotovo dvije petine (39,9 posto) odnosi se na ulaganja u preradu mlijeka i proizvodnju sira, dok se oko četvrtina, ili 20 posto odnosi na upravljačku djelatnost holding društava.

Uz te dvije djelatnosti, hrvatske su tvrtke prošle godine ulagale i u proizvodnju opeke, crijepa i slično (9 posto), proizvodnju sladoleda (8,4 posto), preradu i konzerviranje voća i povrća (5,4 posto), proizvodnju mineralne vode i osvježavajućih napitaka (4,4 posto).

U proteklih pak 12 godina najveći ulagači u inozemstvo bile su farmaceutske tvrtke, u tom je razdoblju u proizvodnju farmaceutskih pripravaka usmjereno više od polovice ukupnih vlasničkih ulaganja (54,8 posto).

Sve ostale djelatnosti imaju pak bitno manji udio, manji od 10 posto, pa tako slijedi pomorski i obalni prijevoz s udjelom 5,4 posto vlasničkih ulaganja, upravljačka djelatnost holding društvima sa 4,1 posto, prerada mlijeka i proizvodnja sira sa 3,6 posto, telekomunikacije sa 3,2 posto, itd.

Glavnina izravnih ulaganja hrvatskih tvrtki u inozemstvo u prošloj i u proteklih 12 godina bila je usmjerena u Švicarsku i u tu je zemlju u prošloj godini bilo usmjereno 58,1 posto ulaganja, a u 12 godina 40,5 posto svih izravnih ulaganja.

Značajniji udio u prošlogodišnjim ulaganjima hrvatskih tvrtki ima Srbija i Crna Gora sa udjelom od 20,1 posto, a slijede BiH s udjelom 5,9 posto, te Mađarska sa 4,9 posto.

U dvanaesetogodišnjem pak razdoblju na drugom mjestu po ulaganjima je BiH s udjelom od 15 posto ukupnih ulaganja hrvatskih tvrtki, potom Poljska s udjelom od 10,5 posto, te još dvije susjedne zemlje - Srbija i Crna Gora s udjelom 9,5 posto i Slovenija s udjelom 4,6 posto.

Iako s malim udjelima na popisu zemalja su i porezne oaze - Sveti Vincent i Grenadini s udjelom od 1 posto prošlogodišnjih ulaganja, te Maršalovi otoci s udjelom 1,6 posto u ulaganjima u proteklih 12 godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙