FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Statistika: ponovno brži rast uvoza od izvoza

ZAGREB, 29. travnja 2005. (Hina) - Nakon što je u prošloj godini, te udva mjeseca ove godine zabilježen brži rast izvoza od uvoza,statistika u prvom tromjesečju ove godine ponovno bilježi brži rastuvoza od izvoza, čemu je pridonio visok rast uvoza u ožujku.
ZAGREB, 29. travnja 2005. (Hina) - Nakon što je u prošloj godini, te u dva mjeseca ove godine zabilježen brži rast izvoza od uvoza, statistika u prvom tromjesečju ove godine ponovno bilježi brži rast uvoza od izvoza, čemu je pridonio visok rast uvoza u ožujku.

U prvom tromjesečju ove godine Hrvatska je izvezla roba u vrijednosti 11,2 milijarde kuna, što je 1,3 posto više nego u istom razdoblju lani, dok je uvoz porastao za 4 posto i iznosio je 23,1 milijardu kuna, privremeni su podaci Državnog zavoda za statistiku.

Izraženo u američkim dolarima, u prva je tri mjeseca izvezeno roba u vrijednosti 1,9 milijardi dolara, što je porast od 7,7 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, dok je uvoz porastao za 10,7 posto i iznosio je nešto više od 4 milijarde dolara.

U vanjskotrgovinskoj razmjeni Hrvatska tako se u prvom tromjesečju bilježi deficit od 11,9 milijardi kuna, odnosno 2,1 milijardu dolara, a pokrivenost uvoza izvozom ponovno je pala ispod 50 posto, i iznosi 48,4 posto.

Na takva kretanja ponajviše je utjecao rast uvoza u ožujku. Samo u ožujku uvezeno je roba za 9,4 milijarde kuna, ili za 1,6 milijardi dolara, što je vrijednosno najveći mjesečni uvoz od početka prošle godine.

Izvoz je u ožujku iznosio 3,9 milijardi kuna ili 699 milijuna dolara, pa je pokrivenost uvoza izvozom u tom mjesecu bila svega 42,2 posto.

(Hina) xbn yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙