FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U prva dva mjeseca izvoz povećan 6,1 posto, a uvoz 3 posto

ZAGREB, 1. travnja 2005. (Hina) - Hrvatska je na inozemna tržišta uprva dva mjeseca ove godine izvezla roba u vrijednosti od 7,25milijardi kuna, što je za 6,1 posto više u odnosu na isto razdobljelani, dok je uvoz u tom razdoblju povećan za 3 posto, na 13,7milijardi kuna, privremeni su podaci Državnog zavoda za statistiku(DZS).
ZAGREB, 1. travnja 2005. (Hina) - Hrvatska je na inozemna tržišta u prva dva mjeseca ove godine izvezla roba u vrijednosti od 7,25 milijardi kuna, što je za 6,1 posto više u odnosu na isto razdoblje lani, dok je uvoz u tom razdoblju povećan za 3 posto, na 13,7 milijardi kuna, privremeni su podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Iskazan u američkim dolarima, hrvatski je izvoz u prva dva ovogodišnja mjeseca porastao za 11,7 posto, na 1,26 milijardi dolara, dok uvoz bilježi rast od 8,5 posto, na 2,37 milijardi dolara.

Tako vanjskotrgovinski deficit za ta dva mjeseca iznosi 6,45 milijardi kuna ili 1,12 milijardi dolara, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 52,9 posto.

Iskazan u kunama, deficit je u prva dva mjeseca ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine smanjen za 0,2 posto, dok je iskazan u dolarima zabilježio rast od 5,1 posto.

Najveći dio izvoza u prva dva ovogodišnja mjeseca, odnosno više od 1,17 milijardi USD ostvarila je prerađivačka industrija, na koju se odnosi i najveći dio uvoza - gotovo 2 milijarde USD. Pritom je izvoz prerađivačke industrije povećan za 11,2 posto, a uvoz za 5,7 posto.

Promatrano pojedinačno prema djelatnostima, vrijednosno najveći izvoz, od 139,85 milijuna USD u promatranim je mjesecima ostvarila proizvodnja kemikalija i kemijskih proizvoda, koja bilježi i jedan od najvećih, 48 postotni rast izvoza u odnosu na isto razdoblje lani.

Tradicionalno najveći izvoznik, hrvatska brodogradnja, koju statistika vodi kao proizvodnju ostalih prijevoznih sredstava, istodobno je ostvarila izvoz u vrijednosti od 127,17 milijuna USD, 19,9 posto manji nego u istom razdoblju lani.

Nasuprot tome, snažan rast izvoza u prva dva mjeseca bilježe, primjerice, proizvodnja motornih vozila, prikolica i poluprikolica (za 82,1 posto), proizvodnja uredskih strojeva i računala (57,5 posto) te proizvodnja proizvoda od metala (41,1 posto).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙