FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sastanak o slobodnoj trgovini između Hrvatske i SCG

ZAGREB, 22. travnja 2005. (Hina) - Gospodarska izaslanstva Hrvatske iSrbije i Crne Gore ocijenila su na prvoj sjednici Zajedničkog odboraza provedbu Ugovora o slobodnoj trgovini da primjena Ugovora dajedobre rezultate.
ZAGREB, 22. travnja 2005. (Hina) - Gospodarska izaslanstva Hrvatske i Srbije i Crne Gore ocijenila su na prvoj sjednici Zajedničkog odbora za provedbu Ugovora o slobodnoj trgovini da primjena Ugovora daje dobre rezultate.

Hrvatska je strana na sjednici održanoj 20. travnja u Beogradu ukazala na necarinske barijere u međusobnoj trgovini, a Zajednički odbor utemeljio je Pododbor za poljoprivredu koji će se baviti problemima u sektoru poljoprivrede.

Predloženo je i potpisivanje Ugovora o veterinarskoj suradnji Hrvatske i Srbije te Hrvatske i Crne Gore, izvijestili su danas iz hrvatskog Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva.

Na sjednici je bilo riječi, kako se navodi, i o administrativnim ograničenjima, suradnji na području zaštite bilja i fitosanitarnoj suradnji te suradnji carinskih tijela.

Ukupna robna razmjena između dviju država lani je iznosila 434,8 milijuna američkih dolara, što je 62,5 posto više nego u 2003. godini. Na hrvatski se izvoz odnosi 294 milijuna dolara, što je 54 posto više nego godinu prije, dok je uvoz iznosio 140,7 milijuna dolara i porastao je u godinu dana 83 posto. Hrvatska dakle ostvaruje suficit u robnoj razmjeni sa SCG u iznosu od 153 milijuna dolara.

Hrvatsko gospodarsko izaslanstvo, koje je predvodila pomoćnica ministra za međunarodnu gospodarsku suradnju Predraga Boic Ljubić 19. travnja je sudjelovalo i na drugoj sjednici Mješovitog odbora za gospodarsku suradnju dviju država, na kojoj se razgovaralo o liberalizaciji trgovine, normaliziranju prometa, suradnji u regionalnim projektima kao i u procesu europskih integracija.

U priopćenju se navodi da je između ostalog zaključeno kako gospodarska suradnja Hrvatske i Srbije i Crne Gore ima uzlazni trend. Na području prometa potaknuti su daljnji razgovori vezani uz sklapanje Sporazuma o međunarodnom prijevozu roba, Ugovora o unutarnjoj plovidbi, Sporazuma o zračnom prometu, Sporazuma o kombiniranom prijevozu, kao i nesmetanom prometu vozila između dviju država.

Osim toga, zaključeno je da će započeti pregovori oko sklapanja Ugovora o carinskoj suradnji, a data je i preporuka za ugovorno povezivanje HBOR-a s resornim institucijama u SCG.

Razgovaralo se i o hrvatskim iskustvima u restrukturiranju velikih sistema u području energetike te zajedničkoj suradnji na projektu naftovoda Konstanca-Trst.

Hrvatska strana, kako se navodi u priopćenju Ministarstva, izrazila je interes za uključivanje u projekt Niš-Dimitrovgrad-Dupnica.

U području racionalizacije broja graničnih prijelaza na kojima se obavlja fitosanitarna i veterinarska kontrola dogovoreni su konkretni granični prijelazi za usmjeravanje prijevoza robe između dvije države, koji će biti opremljeni sukladno propisima Europske unije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙