FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

WTO: usporavanje rasta svjetske trgovine u 2005.

ŽENEVA, 14. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Obujam svjetske robnerazmjene u prošloj je godini uvećan za devet posto, no ove će godine unajboljem slučaju porasti za samo 6,5 posto, objavila je u četvrtakSvjetska trgovinska organizacija (WTO).
ŽENEVA, 14. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Obujam svjetske robne razmjene u prošloj je godini uvećan za devet posto, no ove će godine u najboljem slučaju porasti za samo 6,5 posto, objavila je u četvrtak Svjetska trgovinska organizacija (WTO).

U svojem istraživanju za proteklu godinu i prognozama za 2005., WTO navodi da se usporavanje čini neizbježnim nakon usporavanja svjetskog gospodarskog rasta koje je započelo u drugoj polovini prošle godine.

"Očekuje se da će realne kamatne stope biti više u usporedbi s 2004. na razvijenim tržištima te da će utjecaj visokih cijena energenata diljem svijeta doprinijeti ponekim slabostima u svjetskom gospodarstvu", navodi se u izvješću WTO-a. "Promjene u globalnom bruto domaćem proizvodu (BDP) uobičajeno vode još većim promjenama u rastu svjetske trgovine".

Općenito, ekonomisti očekuju da rast trgovine u jednoj prosječnoj godini bude približno dvostruko veći od onoga svjetskog BDP-a, koji će po procjenama WTO-a vjerojatno ove godine usporiti na između tri i 3,5 posto nakon lanjskih četiri posto.

No u tom se istraživanju navodi da ako se potvrdi oštro slabljenje očekivano u sektorima informatičke i telekomunikacijske opreme, koji čine oko 13 posto svjetske robne razmjene, usporavanje rasta trgovine moglo bi tada biti i oštrije nego se procjenjuje.

Lanjski 9-postotni rast svjetske robne razmjene, treći zaredom nakon stvarnog pada od gotovo jedan posto zabilježenog u 2001., potaknut je "iznenađujuće snažnim svjetskim gospodarstvom", kaže WTO u svojem izvješću. Sredinom 2004. rast je dosezao i godišnju stopu od 10 posto, no snižen je zbog slabijeg rasta svjetskog BDP-a u drugoj polovini prošle godine.

Širenje Europske unije u svibnju prošle godine na 10 novih zemalja članica potaknulo je razmjenu između starih i novih članica a uključujući i unutarnju trgovinu činila 42 posto svjetskog robnog izvoza, zaključuje se među ostalim u izvješću WTO-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙