FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: otkriveno poprsje prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu

OSIJEK, 28. travnja 2005.(Hina) - U parku Županijske palače u Osijekudanas je otkriveno spomen-poprsje prvomu hrvatskome predsjedniku dr.Franji Tuđmanu.
OSIJEK, 28. travnja 2005.(Hina) - U parku Županijske palače u Osijeku danas je otkriveno spomen-poprsje prvomu hrvatskome predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

U nazočnosti supruge i sina prvoga hrvatskog predsjednika Ankice i Miroslava Tuđmana, čelnika županijskih vlasti i saborskih zastupnika, spomen-poprsje, rad zagrebačkog akademskog kipara Ante Jurkića, otkrio je, po želji obitelji Tuđman, hrvatski branitelj i stopostotni invalid Domovinskog rata Ivan Artuković.

Osječko-baranjski župan Krešimir Bubalo izrazio je zadovoljstvo otkrivanjem spomenika te činjenicom da će belomanstirska Osnovna škola, kao prva u Županiji, od danas nositi ime dr. Franje Tuđmana. Ocijenio je kako se takve inicijative prošlih godina nisu dobro prihvaćale.

Nezavisni saborski zastupnik Branimir Glavaš ustvrdio je kako je "bilo onih koji su mislili da će gušenjem takvih inicijativa onemogućiti da se u ovom herojskom gradu neko mjesto obilježi imenom prvoga hrvatskog predsjednika", ali da je demokratski izabrana skupštinska većina prihvatila tu odluku.

"Sramotno je i od onih koji su preuzeli HDZ, koji su se nakostriješili kad su čuli što smo prihvatili i bio sam prekoravan zato što smo bez dogovora sa središnjicom donijeli takvu odluku. Bez obzira na današnje umišljene veličine, koje misle da će zauzeti mjesto u hrvatskoj povijesti, prognoziram im da će završiti na političkom smetištu, jer nisu ni do gležnja utemeljitelju hrvatske države", ocijenio je Glavaš, pozdravljen pljeskom oko 200 okupljenih građana.

Zahvalivši na otkrivanju poprsja, dr. Miroslav Tuđman kazao je kako taj događaj pokazuje da Hrvatska želi nastaviti putem kojim je i nastala, "vlastitim snagama i koncepcijama, poštujući međunarodno okružje, ali da nam drugi ne nameću ciljeve i dosege".

Članovi obitelji Tuđman popodne će u Belom Manastiru nazočiti svečanosti preimenovanja Osnovne škole "Beli Manastir" u Osnovnu školu "Dr. Franje Tuđmana". Odluku o preimenovanju nedavno je donijela Skupština Osječko-baranjske županije.

(Hina) xivuc yvkn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙