FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U "Gavelli" otkrivena bista Fabijana Šovagovića

ZAGREB, 31. ožujka 2005. (Hina) - Brončanu bistu velikana hrvatskogakazališta Fabijana Šovagovića, rad akademskoga kipara Stipe Sikirice,danas je u Gradskome dramskom kazalištu "Gavella" otkrio glavniravnatelj Hrvatske radiotelevizije (HRT) Mirko Galić.
ZAGREB, 31. ožujka 2005. (Hina) - Brončanu bistu velikana hrvatskoga kazališta Fabijana Šovagovića, rad akademskoga kipara Stipe Sikirice, danas je u Gradskome dramskom kazalištu "Gavella" otkrio glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije (HRT) Mirko Galić.

Time, istaknuo je ravnatelj "Gavelle" Darko Stazić, za buduće naraštaje pokušavamo oteti zaboravu još jednu glumačku i ljudsku veličinu. Šovagovićevo se brončano poprsje, dodao je, tako "pridružilo" onima drugih velikana - Branka Gavelle, Zvonimira Rogoza, Koste Spaića i Svena Laste.

Stazić je podsjetio da je poticaj za izradu Šovagoviće biste dao glumčev suradnik i prijatelj redatelj Branko Schmidt, istaknuvši da je cijeli projekt ostvaren zahvaljujući HRT-u koji je za to osigurao potrebna sredstva.

Okupljenim članovima obitelji, brojnim prijateljima i štovateljima Fabijana Šovagović pisac i dramaturg Ivo Štivičić govorio je o svojim sjećanjima na četiri desetljeća druženja i suradnje sa Šovagovićem.

Štivičić nije htio elaborirati Šovagovićevo djelo već se osvrnuo na njegovu osobnost , rekavši kako "Šovagović nije bio jednostavan čovjek, ali jest bio oštrovid čovjek s kojim je uvijek trebalo razgovarati".

Spomenuvši samo neke uloge iz Šovagovićeva bogatoga glumačkog repertoara - poput Đuke Begovića te predstava "Sokol ga nije volio" i "Čaruga", Štivičić je istaknuo kako smatra da Šovagovića najjasnije određuje pojam "ravnica" koji je, rekao je, dramski sublimat širokoga značenja.

I dok je Štivičić svoje kazivanje završio osvrtom na naslov "Šovo koji jesi na nebesi" koji je "osvanuo" u Feral Tribuneu prije četiri godine u vezi njegova govora u povodu Šovagovićeve smrti, otkrivanju biste prethodila je snimka pjesme Zlatnih dukata "Ne dirajte mi ravnicu".

Današnji događaj priređen je na dan obilježavanja Svjetskoga dana kazališta uz koji se ove godine, rekao je ravnatelj "Gavelle", čita poruka o glumcu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙