FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Okučanima u nedjelju proslava 10. obljetnice "Bljeska"

ZAGREB, 28. travnja 2005. (Hina) - U Okučanima će se u nedjelju, 1.svibnja održati središnja državna svečanost u povodu 10. obljetnicevojno-redarstvene akcije "Bljesak" na kojoj će nazočiti predsjednikdržave, Hrvatskog sabora i Vlade, Stjepan Mesić, Vladimir Šeks i IvoSanader te drugi visoki državni dužnosnici.
ZAGREB, 28. travnja 2005. (Hina) - U Okučanima će se u nedjelju, 1. svibnja održati središnja državna svečanost u povodu 10. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Bljesak" na kojoj će nazočiti predsjednik države, Hrvatskog sabora i Vlade, Stjepan Mesić, Vladimir Šeks i Ivo Sanader te drugi visoki državni dužnosnici.

Oslobađajuća akcija "Bljesak" počela je 1. svibnja 1995. u 5,30 sati, a završila je sljedeći dan poslijepodne.

U samo 31 sat oslobođeno je 500 četvornih kilometara i uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac. "Bljesak" je omogućio početak obnove i povratak prognanika u zapadnu Slavoniju.

U "Bljesku" je sudjelovalo oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca. Oslobađajući zapadnu Slavoniju od srpskih okupatorskih snaga, poginula su 42 branitelja, a 162 su ranjena. Srpske su snage srušile zrakoplov hrvatskog pilota Rudolfa Perešina.

Kako bi se osvetili za poraz pobunjeni su Srbi 2. i 3. svibnja 1995. raketnim sustavom "orkan" s kasetnim punjenjem napali Zagreb.

U napadu je poginulo šestero ljudi, 39 je teško, a 136 lakše ranjeno.

Prve eksplozije čule su se 2. svibnja u 10 sati i 23 minute, kada je nekoliko projektila s kasetnim streljivom, tzv. zvončićima, ispaljeno iz raketnog sustava "orkan" na gradsko središte, dječju bolnicu, Hrvatsko narodno kazalište.

Bila je to osveta pobunjenih Srba za vojni poraz u akciji "Bljesku", a što je pred televizijskim kamerama otvoreno priznao tadašnji njihov vođa Milan Martić.

Zbog zapovijedi da se napadne Zagreb, Haaški sud optužio je Martića za ratni zločin.

Držani odbor priopćio je danas da će se središnja svečanost u nedjelju održati na nogometnom igralištu u Okučanima. Predsjedniku i Vrhovnom zapovjedniku Oružanih snaga Stjepanu Mesiću bit će podnijet prijavak, a uz predsjednika nazočnima će se obratiti i predsjednik Hrvatskog sabora Šeks, premijer Sanader i zapovjednik Kopnene vojske general Marijan Mareković.

Svečanosti će nazočiti i potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor te ministri obrane i unutarnjih poslova Berislav Rončević i Marijan Mlinarić.

Prije središnje svečanosti državni čelnici položit će vijence ispred središnjeg Križa u Okučanima, a nakon toga u crkvi sv. Vida bit će služena misa zadušnica za poginule branitelje i civile.

Mesić, Šeks i Sanader održat će prijam u zgradi poglavarstva općine Okučani.

Pripadnici OSRH i policije izvest će tematsku vježbu, prikaz naoružanja i vojne opreme.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙