FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić o sjednici VNS: ide se na procesuiranje slučajeva koji nisu riješeni

ZAGREB, 23. travnja 2005. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesićizjavio je danas da je na sinoćnjoj sjednici Vijeća za nacionalnusigurnost dogovoreno da se sada ide na procesuiranje svih onihslučajeva koji su, kako je rekao, bili poznati, ali nisu do krajarazriješeni.
ZAGREB, 23. travnja 2005. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesić izjavio je danas da je na sinoćnjoj sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost dogovoreno da se sada ide na procesuiranje svih onih slučajeva koji su, kako je rekao, bili poznati, ali nisu do kraja razriješeni.

Vijeće nacionalne sigurnosti (VNS) sastaje se svakog tjedna od kad je zbog neriješenog slučaja Gotovina, EU odgodila Hrvatskoj početak pristupnih pregovora.

Pojašnjavajući svoj odgovor na pitanje što je dogovoreno na sinoćnjoj sjednici VNS-a, Mesić je rekao: "Negdje je stajalo u nekoj ladici, negdje se zastalo u nekoj instituciji, policija obavi svoj posao, pa onda ostane u tužilaštvu, pa ostane negdje u Sudu. Sada se to sve aktualizira, ubrzava i dobit ćemo konačno rješenje".

Hrvatskoj se prigovora da u potpunosti ne surađuje s Haaškim tribunalom, a poduzeli smo mnoge mjere o kojima ni Haaški sud nije bio do kraja informiran, rekao je Mesić novinarima nakon subotnjeg susreta s građanima u svom Uredu.

"Sada smo ubrzali proceduru, da uvjerimo Haaški tribunal da su kod nas pred zakonom svi jednaki. Kada uvjerimo Haaški tribunal i europske prijatelje da nema selektivne primjene zakona u Hrvatskoj, onda će nam vjerovati da poduzimamo sve i kad je general Gotovina u pitanju", rekao je Mesić.

Podsjetivši i na slučaj skrivanja Ivice Rajića, rekao je: "Tu cijela jedna mreža radi, i ta mreže se sada procesuira".

Upitan jesu li se na sinoćnjoj sjednici VNS-a smirile tenzije između njega i predsjednika Vlade Ive Sanadera, Mesić je odgovorio da između njih nema nekakvih tenzija, da oni sasvim korektno surađuju.

Rekao je da, kad je nedavno govorio o radu Vlade, nije uzeo u razmatranje čitav posao koji je ova Vlada napravila, to jest da nije komentirao njene nesporne uspjehe, već se usmjerio na samo jedan segment, veliki broj nezaposlenih, njih 329.000.

"Ja smatram da Vlada u tom segmentu nije bila dovoljno uspješna. Mislim da se nitko nema razloga zbog toga ljutiti, pa ni premijer, nego treba sada doći do one regulative koja će omogućiti brže zapošljavanje", rekao je Mesić.

Zamoljen da komentira medijske napise o zahtjevima branitelja za priznavanjem statusa heroja Domovinskog rata, Mesić je rekao da je prijedlog legitiman, ali da nije na njemu da komentira hoće li heroja biti 10.000 i koliko će ih biti.

Hrvatska će javnost komentirati je li to potrebno, rekao je Mesić. Tko će sad unatrag mjeriti nečije herojstvo, je li ih bilo 10.000, pa svi su bili heroji koji su ostavili svoj posao ili klupu i otišli braniti zemlju, dodao je.

Zamoljen za komentar najave nekih umirovljenih časnika da će sami organizrati proslavitu 10. godišnjice "Oluje", Mesić je rekao da je to njihovo legitimno pravo, ali misli kako nema potrebe da se to čini mimo državnih institucija. "Ovo nisu državne institucije protiv kojih su se borili, nego su se borili za te institucije", rekao je

Rekao je da su sinoć imali državni Odbor za proslavu redarstvenih akcija "Bljesak" i "Oluja" i da su u načelu dogovorili kako će se odvijati proslava "Bljeska" na kojoj će sudjelovati vojska, Vlada, Hrvatski sabor i Ured predsjednika.

Tu desetogodišnjicu trebamo obilježiti posebno, da se hrvatski građani podsjete što je sve trebalo žrtvovati da bi danas u miru mogli pregovarati s Europom.

Predsjednik Mesić danas je u svom Uredu osim građana, studenata i učenika, primio i izaslanstvo Društva slovensko-hrvatskog prijateljstva, kao i inače na Jujevo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙