FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 21. travnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15.30sati.
ZAGREB, 21. travnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15.30 sati.

ZAGREB - Šezdesetak pirotehničara tvrtke AKD Mungos okupilo se oko podneva pred Banskim dvorima zahtijevajući rješavanje problema stečaja njihove tvrtke i isplatu zaostalih plaća. Sindikat zaposlenih na poslovima razminiranja organizirao je prosvjed unatoč tome što je Vlada za danas u 13 sati zakazala sastanak u Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP) o restrukturiranju Mungosa i provedbi stečaja s preustrojem u cilju opstanka tvrtke i zbrinjavanja viška zaposlenih. Potpredsjednik Sindikata Niko Režić izjavio je da će otići na sastanak u HFP, ali pirotehničari koji su na Markov trg došli s opremom i vrećama za spavanje neće odustati od prosvjeda dok Vlada ne ispuni njihove zahtjeve.

ZAGREB - Rok za prijavu kandidacijskih lista za lokalne izbore ističe danas u ponoć. Dvotjedna izborna promidžba službeno će početi u nedjelju, 24. travnja, a građani će na lokalnim izborima 15. svibnja birati članove 426 općinskih i 123 gradska vijeća te 20 županijskih i skupštinu Grada Zagreba. Ukupan broj općinskih i gradskih vijećnika te članova županijskih skupština, koji će biti izabrani na svibanjskim izborima teško je precizirati, budući da se broj članova predstavničkih tijela utvrđuje statutima jedinica lokalne samouprave, a kreće se između 7 i 51.

ZAGREB - Hrvatska će država sa 624 tisuće kuna pomoći nabavu repromaterijala i mehanizacije za proljetnu sjetvu zajednicama Hrvata iz BiH i to općina Teslić-Komušina i Usora, te Višnjik-Derventa, odlučila je danas Vlada. Vlada je dala bespovratnu novčanu pomoć od 374 tisuću kuna Zajednici progranih, izbjeglih i raseljenih Hrvata BiH iz općine Teslić-Komušina i Usora, te 250 tisuća kuna Zajednici povratnika Bosanske Posavine iz općine Višnjik-Derventa. Tim novcem nabavit će najnužnija mehanizacija, sjeme i mineralno gnojivo. Vlada je osnovala i novu, brojčano i, kako tvrdi, stručno jaču Međuresorsku radnu skupinu za suzbijanje terorizma koja ima 15 članova, šest više od 'stare', osnovane u studenom 2001.

ZAGREB - Središnja državna proslava 10. obljetnice vojno-redarstvene akcije Bljesak bit će u Okučanima, Državni odbor za obilježavanje te obljetnice prvi će se put sastati sutra navečer, najavio je danas premijer Ivo Sanader. Akcija Bljesak obilježit će se 1. i 2. svibnja, rekao je Sanader na sjednici Vlade, ističući da je Bljesak bio velika, sjajna i povijesna operacija. Državni odbor za obilježavanje akcije Bljesak jučer su imenovali predsjednici države, Vlade i Sabora, a Stjepan Mesić, Ivo Sanader i Vladimir Šeks ujedno su i njegovi supredsjedatelji.

ZAGREB - U nedjelju će se na Spomen-području Jasenovac kod spomenika "Cvijet" komemoracijom i polaganjem vijenaca obilježiti 60. obljetnica proboja logoraša iz koncentracijskog logora Jasenovac (22. travnja 1945.) u počast svim stradalima te preživjelim zatočenicima, najavila je danas na konferenciji za novinare predsjednica Upravnog vijeća Spomen-područja Jasenovac Nataša Mataušić. Tom prigodom nazočnima će se obratiti i predsjednik Vlade Ivo Sanader, ravnateljica Spomen-područja Jasenovac Nataša Jovičić, bivša zatočenica Pava Molnar te predsjednik Savjeta Spomen-područja Slavko Goldstein.

ZAGREB - Predsjednik Savjeta Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac Slavko Goldstein danas se u Zagrebu osvrnuo na nedavnu komemoraciju jasenovačkim žrtvama u Donjoj Gradini u Republici Srpskoj, rekavši kako je njezin tijek bio primjeren, no da je bilo i nekih neprimjerenih reakcija. Podsjetio je kako se tom prigodom spominjala i brojka od 700 tisuća žrtava iz Jasenovca u određenom političkom kontekstu, a to je iznio i predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić u intervjuu listu "Krajiške vijesti". "Mi to energično demantiramo", istaknuo je Slavko Goldstein, dodavši da je Čavićev intervju pun neargumentiranih tvrdnji te da pokazuje potpuno nepoznavanje te problematike. Također smatra da je komemoracija u Donjoj Gradini bila izmanipulirana u političke svrhe, iako je najveći dio nazočnih došao odati počast žrtvama.

ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za veljaču ove godine iznosila je 4.193 kuna, prvi je podatak o plaćama za taj mjesec koji je objavio danas Državni zavod za statistiku. U usporedbi s prosječnom neto plaćom za siječanj proizlazi da je prosječna plaća za veljaču nominalno manja za 1 posto ili za 43 kune. Na godišnjoj razini pak, prosječna je neto plaća za veljaču 2005. bila veća za 4,7 posto ili za 190 kuna u odnosu na plaću isplaćenu za isti prošlogodišnji mjesec.

ZAGREB - Čelnik zagrebačkog SDP-a i nositelj koalicijske izborne liste SDP/HSS/HSU za Zagreb Milan Bandić priopćio je danas da će atletičarku Ivanu Brkljačić na listi zamijeniti Dragutin Šurbek, jedan od najvećih hrvatskih stolnotenisača. Ivana Brkljačić izvijestila je danas javnost da neće biti na SDP-ovoj izbornoj listi za Zagreb, i to zbog brojnih pritisaka i uvreda kojima je bila izložena u zadnjih 48 sati.

OSIJEK - Demokratska zajednica Mađara Hrvatske (DZMH) izvijestila je danas kako je središnjici USKOK-a podnijela prijavu protiv saborskog zastupnika mađarske nacionalne manjine Jene Adama, a zbog osnovane sumnje da je nenamjenski trošio proračunska sredstva. Izvršni predsjednik Zajednice Šandor Jakab ustvrdio je kako je u izvješću zastupnika Adama saborskom Odboru za Ustav, poslovnik i politički sustav "netočno prikazan način trošenja proračunskih sredstva" te da se "putovanja koja nije napravio i nazočnost na mjestima na kojima nije bio ne mogu opravdati nikakvim naknadnim manipulacijama".

ZAGREB - Zagrebačka policija traga za trojicom muškaraca koji su, zajedno s uhićenim 32-godišnjakom, posljednih šest mjeseci "reketarili" 42-godišnjeg zagrebačkog poduzetnika, odnosno od njega pokušali iznuditi 60 tisuća eura. Policija nije otkrila identitet osumnjičenih ni žrtve koju su krajem ožujka i pretukli, no, po riječima policijske glasnogovornice Gordane Vulama, osumnjičeni su policiji, ali i javnosti od ranije poznati po nasilničkim kaznenim djelima. Od četvorice osumnjičenika policija je uspjela uhititi 32-godišnjeg M.V. koji je zadržan u pritvoru zbog opasnosti od bijega. Za trojicom preostalih raspisana je potraga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙