FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tribina u povodu 10. godišnjice operacije Bljesak

ZAGREB, 27. travnja 2005. (Hina) - Tribina u povodu desete obljetnicevojnoredarstvenoga pothvata Bljesak i oslobađanja okupiranoga dijelazapadne Slavonije (1995.-2005.) održana je danas u Hrvatskom institutuza povijest u Zagrebu.
ZAGREB, 27. travnja 2005. (Hina) - Tribina u povodu desete obljetnice vojnoredarstvenoga pothvata Bljesak i oslobađanja okupiranoga dijela zapadne Slavonije (1995.-2005.) održana je danas u Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu.

Povjesničar Nikica Barić govorio je o prilikama u zapadnoj Slavoniji pod srpskom okupacijom 1991.-1995., zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Mladen Kruljac o tijeku i ciljevima pothvata Bljesak, brigadir Dražen Šćuri o djelovanju Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, stožerni narednik Robert Budrović o djelovanju desetine u operaciji Bljesak, a Jozo Vukas iz odjela za terorizam i ratne zločine govorio je o raketiranju Zagreba 2. i 3. svibnja 1995.

Redatelj Pavle Vranjican prikazao je video zapise iz toga oslobodilačkog pothvata Hrvatske vojske.

Tribinu su organizirali Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskoga rata i Hrvatski institut za povijest iz Zagreba.

Otvarajući skup ravnatelj Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskoga rata Ante Nazor je rekao kako je "Domovinski rat kruna sjajne hrvatske vojne povijesti od doseljenja do danas. Ni jedna država ne će dopustiti da se zaborave zapovjednici koji su vodili oslobađanje svoje zemlje", dodao je.

Kruljac je napomenuo kako je operacija Bljesak nastavak oslobodilačkih pothvata još od početka rata.

On je dodao kako su tijekom pothvata Otkos i Orkan do 1992., hrvatske obrambene snage oslobodile u zapadnoj Slavoniji 170 četvornih kilometara dok je sarajevsko primirje 1992. zaustavilo oslobađanje još 600 četvornih kilometara koji su ostali pod srpskom okupacijom.

Cilj operacije Bljesak bilo je oslobađanje prometnica koje su Zagreb povezivale s istočnom Hrvatskom i izlazak hrvatskih snaga na državnu granicu na rijeci Savi, ocijenio je Kruljac i dodao kako je s obzirom na odnos snaga i brzinu oslobađanja operacija Bljesak bio školski izveden pothvat.

"Bljesak" je prvi put briljantno vođena i integrirano izvedena operacija Hrvatske vojske, napomenuo je Kruljac i dodao kako je znatno utjecala na samopouzdanje u sljedećim vojnim pothvatima. "Bljesak je bio upaljač operacije Oluja," ustvrdio je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙