FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska komisija u Hrvatskoj: predstavljen projekt "Jačanje sanitarne inspekcije"

ZAGREB, 27. travnja 2005. (Hina) - Ministarstvo zdravstva i socijalneskrbi Hrvatske i Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva Finskepredstavili su danas twinning projekt "Jačanje sanitarne inspekcije"koji će se provoditi 18 mjeseci, počevši od veljače ove godine.
ZAGREB, 27. travnja 2005. (Hina) - Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske i Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva Finske predstavili su danas twinning projekt "Jačanje sanitarne inspekcije" koji će se provoditi 18 mjeseci, počevši od veljače ove godine.

Svrha je projekta, koji s 525.000 eura (3,95 milijuna kuna) u okviru programa CARDS 2002 financira Europska komisija, ojačati učinkovitost hrvatskog sustava sanitarne kontrole i pomoći njegovu razvoju u skladu sa zakonodavstvom Europske unije (EU) i najboljim primjerima europske prakse.

Twinning podrazumijeva prenošenje najboljih iskustava partnerske institucije iz zemlje članice EU-a - u ovom slučaju Ministarstva poljoprivrede i šumarstva Finske - na instituciju zemlje kandidata za članstvo.

Uz Ministarstvo zdravstva u projektu će sudjelovati Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Hrvatska agencija za hranu.

Predstavljajući projekt u ime Delegacije Europske komisije, njezin drugi tajnik Constantino Longares-Barrio rekao je da se trgovina prehrambenim proizvodima unutar EU-a može odvijati samo pod sigurnim uvjetima.

Tijekom provedbe projekta naglasak će biti na usklađivanju zakonskih odredaba s područja zdravstvene ispravnosti predmeta opće uporabe i predmeta koji dolaze u neposredan dodir s hranom.

Također će se raditi na poboljšanju učinkovitosti sanitarne inspekcije, razmjene informacija iz područja kontrole hrane, predmeta opće uporabe i predmeta koji dolaze u neposredan dodir s hranom, postojeće mreže laboratorija za službenu kontrolu te pomoći pri ispunjavanju uvjeta da se time bave.

Nakon analize potreba postojećeg sustava sanitarnog nadzora i zakonskih odredaba izradit će se strategija za unaprjeđenje sustava sanitarnog nadzora i usklađivanje zakonodavstva.

U okviru projekta također će se izraditi strategija za uspostavu učinkovitije i isplativije mreže laboratorija za službenu kontrolu. Za djelatnike uključenih institucija predviđena je izobrazba o novim laboratorijskim metodama i procedurama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙