FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Crkva ne zna ništa o zlostavljanju djece

ZAGREB, 27. travnja 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog Caritasa,pomoćni biskup zagrebački Josip Mrzljak izjavio je u srijedu daZagrebačka nadbiskupija nikad nije dobila inspekcijski nalaz onavodnom zlostavljanju djece u Caritasovu domu u Brezovici, ali da jetrebalo postupiti po zakonu ako su tvrdnje bile točne.
ZAGREB, 27. travnja 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog Caritasa, pomoćni biskup zagrebački Josip Mrzljak izjavio je u srijedu da Zagrebačka nadbiskupija nikad nije dobila inspekcijski nalaz o navodnom zlostavljanju djece u Caritasovu domu u Brezovici, ali da je trebalo postupiti po zakonu ako su tvrdnje bile točne.

"Ako je točno ono što se tvrdi, Ministarstvo rada i socijalne skrbi trebalo je dom odmah zatvoriti i djecu raseliti u druge državne domove", rekao je Mrzljak (na slici) na konferenciji za novinare u domu "Blaženi Alojzije Stepinac". On je prenio stajalište Biskupskog vijeća koje je u utorak, na poziv kardinala Josipa Bozanića, raspravljalo o tom slučaju.

Bivši ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović poslao je 2002. inspekciju u dom na temelju anonimne dojave Hrabrom telefonu za zlostavljanu djecu.

Inspekcija je potvrdila navode o zlostavljanju, a nalaz je upućen Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu koje je utvrdilo da nema razloga za kazneni progon.

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić rekao je Hini da očekuje inspekcijski nalaz o radu Caritasova doma za djecu u Brezovici krajem ovog ili početkom idućega tjedna. On je istaknuo da ne želi biti odgovoran za ono što se događalo u mandatu prošlog ministra.

"Želimo provjeriti kakva je situacija u domu sada, a ono što je bilo 2002. trebao je riješiti bivši ministar i ondašnja Vlada", izjavio je Ljubičić.

Ljubičić je u ponedjeljak uputio inspekciju u dom u Brezovici, nakon napisa u medijima da je inspekcijskim nalazom bivšeg Ministarstva rada i socijalne skrbi iz 2002. utvrđeno zlostavljanje štićenika doma.

Bivši ministar Davorko Vidović, odgovarajući na Mrzljakovu izjavu da je trebao zatvoriti dom, ako je ustanovio da je bilo zlostavljanja, rekao je Hini da je to želio izbjeći jer nije lako premjestiti 140-tero djece iz uređenog doma koji pruža bolje uvjete od mnogih državnih.

Vidović je također rekao da nije želio "ulaziti u sukob sa Crkvom i dati povoda da kažu, kao što se ovih dana i govori, da 'komunisti napadaju Crkvu'".

Ravnateljica Caritasa Jelena Brajša i voditeljica doma Ana Perišić, koja je na toj dužnosti posljednjih devet mjeseci, ustvrdile su da nije bilo ni fizičkog niti verbalnog zlostavljanja štićenika, kao ni seksualnog zlostavljanja, koje se također spominje.

Ističu kako se u domu skrbi o 150-oro djece, među kojima je veliki broj onih s fizičkim ili neurološkim oštećenjima, koja su bila izložena nasilju u svojim domovima i trebaju stalnu pedagošku, socijalnu i zdravstvenu pomoć.

Brajša ističe da djeca dolaze odgojno zapuštena i zbog toga se javljaju poteškoće.

"Ako su odgojne mjere zlostavljanje, onda se s tim slažem. Prije desetak dana jedan dječak je u komadiće razbio televizor jer se nije mogao dogovoriti s ostalom djecom koji će program gledati, pa smo mu zabranili gledanje televizije. Je li to zlostavljanje ili odgojna mjera?", upitala je Brajša.

Dodala je kako se svako fizičko zlostavljanje, poput udaraca po glavi, čupanja za kosu i sličnih koja se navode u izvješću inspekcije, ne mogu prikriti jer domska djeca pohađaju lokalnu osnovnu školu.

Pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić upitao je što je s ljudskim pravima osoba koje brinu o djeci u domu te najavio da će Crkva angažirati stručnjake i učiniti sve da se stvar rasvijetli i dovede do kraja.

Bivši ministar Vidović rekao je Hini da Ministarstvo rada nije o inspekcijskom nalazu službeno obavijestilo Zagrebačku nadbiskupiju smatrajući da problem zlostavljanja u Caritasovu domu nije problem Crkve.

Ipak, u rujnu 2002. godine, u pauzi sastanka o poštivanju ugovora između Svete Stolice i Hrvatske, rekao je nadbiskupu Josipu Bozaniću o situaciji u domu.

"Ne sjećam se što mi je odgovorio, ali je moguće da je to primio samo kao informaciju", tvrdi Vidović.

Predsjednik Hrvatskog Caritasa Mrzljak opovrgnuo je na konferenciji za novinare Vidovićeve tvrdnje da je o problemima u domu usmeno razgovarao s Bozanićem. "Nadbiskup Bozanić jučer (utorak) je rekao da su razgovarali o načelnim pitanjima kako bolje urediti odnose između Caritasa i države", kazao je Mrzljak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙