FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tedeschi pozvao na suzdržavanje od trošenja na luksuz

ZAGREB, 18. travnja 2005. (Hina) - Hrvatski poslodavci trebali bi sesuspregnuti od trošenja na luksuz i više reinvestirati u poduzeća radipodizanja njihove konkurentnosti, rekao je predsjednik Hrvatske udrugeposlodavaca (HUP) Emil Tedeschi na radnom ručku s predsjednikomRepublike Hrvatske Stjepanom Mesićem.
ZAGREB, 18. travnja 2005. (Hina) - Hrvatski poslodavci trebali bi se suspregnuti od trošenja na luksuz i više reinvestirati u poduzeća radi podizanja njihove konkurentnosti, rekao je predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Emil Tedeschi na radnom ručku s predsjednikom Republike Hrvatske Stjepanom Mesićem.

Na ručku, u organizaciji HUP-a, sudjelovalo je dvjestotinjak članova HUP-ove Udruge malih i srednjih poduzetnika.

Ne smijemo podleći primarnim strastima, rekao je Tedeschi, dodavši da bi privatni poduzetnici trebali razmisliti o tome da se na rok od pet godina odreknu isplate dividendi i ta sredstva reinvestiraju u tehnološki i tržišni razvoj svojih kompanija.

Takav potez, po mišljenju predsjednika HUP-a, dao bi poslodavcima legitimitet da od sindikata traže suzdržavanje od zahtjeva za rastom plaća, a od Vlade ubrzavanje reformi.

Predsjednik Mesić najvećim je gospodarskim problemom ocijenio visoku nezaposlenost te ustvrdio da puna zaposlenost mora postati općeprihvaćena vrijednost i cilj za sve. To još nije prioritet Vladine gospodarske politike, Vlada je u tome neuspješna, kazao je.

Kao mjere koje bi mogle pomoći ostvarenju većih stopa gospodarskog rasta, Mesić je uz ostalo iznio i prijedloge o kooperaciji malih i velikih poduzeća, najavio da će Vladi predložiti uvođenje poreznih kredita, odnosno jedan vid oslobađanja od plaćanja poreza za nove tvrtke u određenom vremenskom razdoblju, te osnivanje privatnih fondova rizičnog kapitala.

Predsjednik HUP-a pozvao je poslodavce i na suprotstavljanje sivoj ekonomiji, pri čemu, kako je rekao, članovi HUP-a trebaju poći od sebe te isključiti iz članstva one koji posluju na crno.

Tedeschi je rekao i to da HUP podupire Ministarstvo financija u prijedlogu za restrukturiranje poticajnih mjera za zapošljavanje. Po njegovim riječima, za te mjere je izdvojeno 600 milijuna kuna, od čega je većina usmjerena u otvaranje radnih mjesta u trgovini, koja bi i bez tih sredstava zapošljavala nove radnike. Predložio je da se glavnina poticajnih sredstava uputi u razvoj obrazovnog sustava za potrebe gospodarstva.

Predsjednik Mesić istaknuo je da Hrvatsku treba reindustrijalizirati, a poduzetnike pozvao da agresivnije nego dosad prezentiraju svoje stavove i traže ispunjenje svojih zahtjeva.

Komentirajući Vladine poticajne mjere za razvoj poduzetništva, predsjednik Mesić je rekao da ima informacije da su one komplicirane i neprilagođene poduzetnicima, najavivši svoje sudjelovanje na tematskim sjednicama Vlade na kojima će se raspravljati o toj i drugim gospodarskim temama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙