FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki zakon o energetskoj reformi prošao u zastupničkom domu

WASHINGTON, 22. travnja 2005. (Hina/AFP) - Američki zastupnički domusvojio je zakon o energetskoj reformi s ciljem poticanja rastaproizvodnje nafte i plina te smanjenja potrošnje energije u vrijemespiralnog rasta cijena goriva.
WASHINGTON, 22. travnja 2005. (Hina/AFP) - Američki zastupnički dom usvojio je zakon o energetskoj reformi s ciljem poticanja rasta proizvodnje nafte i plina te smanjenja potrošnje energije u vrijeme spiralnog rasta cijena goriva.

Zakon, koji je podržan s 249 glasova nasuprot 183 glasova protiv, odobrava više od 80 milijardi dolara za potrošnju i iznad osam milijardi dolara za subvencije i porezne poticaje naftnim kompanijama.

"Amerika je usred energetske krize koja prijeti našoj nacionalnoj i gospodarskoj sigurnosti", kazao je predsjednik zastupničkog doma Dennis Hastert. "Zakon smanjuje našu zavisnost o stranoj nafti kroz povećanje domaće opskrbe i dozvoljavanje naftnih i plinskih istraživanja ovdje u SAD-u", dodao je.

Hastert je istaknuo da su "poticaji omogućeni kako bi energetska industrija povećala rafinerijske kapacitete za benzin, dizelsko gorivo, lož ulje za domaćinstva i gorivo za zrakoplove".

Poslovna udruženja pozdravila su zakon, koji još mora biti upućen u američki Senat. "U vrijeme kada svi osjećamo nelagodu zbog visokih cijena benzina, ovaj nas plan ponovno stavlja na put za osiguranje naših potreba za energijom", kazao je William Kovacs, potpredsjednik za pitanja zaštite okoliša pri američkoj trgovačkoj komori.

No nakon glasovanja, kritičari toga zakona, uključujući i neke iz samih redova Republikanske stranke američkog predsjednika Georga W. Busha, s prezirom su govorili o financijskim poticajima za velike biznise. "Najučinkovitije što savezna vlada može učiniti po pitanju energetske politike jest iznaći načina da se makne s puta i dopusti da slobodno tržište poboljša kvalitetu i smanji cijene", kazao je republikanski zastupnik Jeff Flake.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙