FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki Kongres pooštrio stečajne zakone

WASHINGTON, 15. travnja 2005. (Hina/AFP) - Američki Kongres dao jekonačnu suglasnost zakonima o stečaju koji će Amerikancima otežatiizvlačenje iz dugova putem pokretanja postupka o privatnom stečaju.
WASHINGTON, 15. travnja 2005. (Hina/AFP) - Američki Kongres dao je konačnu suglasnost zakonima o stečaju koji će Amerikancima otežati izvlačenje iz dugova putem pokretanja postupka o privatnom stečaju.

Zastupnički dom usvojio je izmijenjene stečajne zakone koji su zeleno svjetlo dobili prije mjesec dana u američkom Senatu.

Predsjednik republikanskog zastupničkog doma Dennis Hastert kazao je da donošenje zakona "vraća integritet u sustav. Otežava onima koji žele koristiti stečaj kako bi izbjegli vraćanje dugova. Oni koji zlorabe sustav poskupljuju kredite za sve ostale. Stečaj je za one koji trebaju pomoć a ne za one koji žele prebaciti troškove na ostale Amerikance koji mukotrpno rade", kazao je Hastert.

Usvajanje zakona smatra se velikom pobjedom za malotrgovce, banke i kartičarske tvrtke koje su požurivale njegovo donošenje više od desetljeća. Oni se žale da sadašnji stečajni zakon predstavlja prednost za potrošače kojima je dopušteno da svoje dugove izbrišu na sudu nakon što odustanu od svoje imovine. Nekih 1,6 milijuna Amerikanaca lani je prijavilo stečaj.

No, potrošačke udruge i protivnici toga zakona u Kongresu kažu da taj zakon predstavlja raj za ionako unosnu industriju kreditnih kartica a propast za potrošače koje zajmodavci potiču da troše preko granica te one koji se zaduže zbog troškova liječenja ili razvoda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙