FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bushova administracija želi produljenje patriotskog zakona

WASHINGTON,5. travnja 2005.(Hina) - Američki državni odvjetnik AlbertoGonzales i direktor FBI-aja Robert Mueller zatražili su u utorak daamerički Kongres produlji kontroverzni protuteroristički Patriotskizakon za koji kritičari tvrde da ugrožava građanske slobodeAmerikanaca.
WASHINGTON,5. travnja 2005.(Hina) - Američki državni odvjetnik Alberto Gonzales i direktor FBI-aja Robert Mueller zatražili su u utorak da američki Kongres produlji kontroverzni protuteroristički Patriotski zakon za koji kritičari tvrde da ugrožava građanske slobode Amerikanaca.

"Zahvaljujući ovom zakonu bili smo u stanju identificirati terorističke operativce, demontirati terorističke ćelije, prekinuti terorističke zavjere i uhvatiti teroriste prije nego su mogli napasti", rekao je Gonzales Pravosudnom odboru Senata na prvom od nekoliko saslušanju u pripremi razmatranja tog zakona.

Važne odredbe Patriotskog zakona prestaju važiti 31. prosinca ako ih Kongres ne produlji.

"FBI bi mogao biti prinuđen vratiti se praksi od prije 11. rujna" ako Kongres ne obnovi odredbe zakona koje prestaju važiti, kazao je direktor Mueller. Dodao je da bi to prinudilo službe za provedbu zakona da se ponovno "bore protiv terorizma s jednom rukom vezanom na leđima".

Gonzales i Mueller su zatražili da Kongres obnovi važenje svih odredbi Patriotskog zakona za koji kritičari smatraju da je otišao predaleko u davanju ovlasti policiji u nadzoru i istrazi.

Gonzales je rekao da su se neke od najkontroverznijih odredbi zakona pokazale od neprocjenjive vrijednosti u suzbijanju terorizma i drugim istragama.

Patriotski zakon je donešen odmah nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. i proširio je ovlasti policijskih službi u nadzoru i progonu osumnjičenih terorista. Veći dio njegovih odredbi je trajan, ali nekima vezanim za nadzor koje su izazvale kritike će isteći rok ukoliko ih Kongres u prosincu ne obnovi.

Neobična koalicija koju čine konzervativne skupine i liberalna Američka unija za građanske slobode lobiraju Kongres kako bi ukinuo neke ključne odredbe Patriotskog zakona. Među kontroverznim odredbama je omogućavanje prtraga o kojima se osoba koja je njihov predmet tek naknadno obavijesti.

Kritičarima je problem i dio koji dopušta da policija tajnim nalozima traži knjige, podatke i dokumente od tvrtki, bolnica i drugih organizacija nakon što samo obavijesti suca da je taj materijal potreban u terorističkoj ili obavještajnoj istrazi. Protivnici ističu da bi vlasti mogle upotrijebiti ovu odredbu za dobijanje podataka od knjižnica i knjižara kako bi vidjela što čitaju posve nedužni Amerikanci.

Gonzales je kazao kako je ova odredba do sada upotrijebljena 35 puta, ali niti jednom da bi se dobili podaci od knjižara i knjižnica kao ni medicinski zapisi ili podaci o prodaji oružja.

Sporna je i definicija domaćeg terorizma kao aktivnosti usmjerene na "zastrašivanje ili prinudu" američke javnosti ili vlade. Gonzales se usprotivio tumačenju prema kojem bi definicija mogla kriminalizirati i zakonite prosvjede rekavši da se primjenjuje samo na djela koja su već protuzakonita i ugrožavaju živote ljudi.

Dvojica senatora, republikanac Larry Craig i demokrat Dick Durbin, planiraju predložiti zakon kojim će se ograničiti neke odredbe zakona, uključujući one o tajnom dobijanju podataka i pretragama.

Gonzales, koji vodi američko ministarstvo pravosuđa, je rekao kako će "otvorena duha" saslušati one koji su zabrinuti domašajima zakona. Očekuje se da će podržati njegove manje izmjene, ali ostavljajući i dalje netaknutom ključnu spornu odredbu prema kojoj vlasti mogu doći do podataka o ljudima koji nisu osumnjičeni da su teroristi ili špijuni.

Produljenje Patriotskog zakona je jedan od prioriteta predsjednika Georgea W. Busha u njegovu drugom mandatu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙