FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 22. travnja 2005.(Hina) -
ZAGREB, 22. travnja 2005.(Hina) -

ZAGREB/OSIJEK - Nacionalno vijeće HDZ-a jučer je zbog djelovanja suprotnog stranačkom programu isključilo iz stranke saborskog zastupnika i dosadašnjeg predsjednika osječko-baranjskog HDZ-a Branimira Glavaša, zastupnika i dosadašnjeg predsjednika osječkog HDZ-a Vladimira Šišljagića, te zastupnika iz te županije Ivana Drmića. Nacionalno vijeće raspustilo je Županijski odbor HDZ-a Osječko-baranjske županije, te za povjerenika imenovalo Tomislava Ivića, koji je donio odluku o raspuštanju Gradskog odbora HDZ-a Osijeka. Predsjednik HDZ-a Ivo Sanader rekao je da je inicijativa za regionalizaciju, koju je pokrenuo Branimir Glavaš kroz nacrt političke platforme Hrvatskog demokratskog sabora Slavonije i Baranje, suprotna HDZ-a, ali i Ustavu Republike Hrvatske.

OSIJEK- Predsjednik HDZ-a Ivo Sanader ustvrdio da isključenje iz stranke trojice saborskih zastupnika HDZ-a neće predstavljati problem parlamentarnoj većini jer je ona, rekao je, već osigurana. On je jučer s najvišim stranačkim dužnosnicima, nakon sjednice Nacionalnog vijeća HDZ-a, iz Zagreba doputovao u Osijek, gdje se u Hotelu Osijek susreo s članovima gradskih i općinskih odbora HDZ-a te održao konferenciju za novinare.

OSIJEK - Sinoć u 22 sata izbornim povjerenstvima za grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju, Branimir Glavaš predao je nezavisne liste za lokalne izbore 15. svibnja. Glavaš je nositelj lista i kandidat za gradonačelnika i za župana. Na nezavisnim listama Branimira Glavaša su bivši članovi Županijskog i Gradskog odbora HDZ-a koji su donijeli odluke da će istupiti iz HDZ-a ukoliko Branimir Glavaš bude isključen iz stranke. Prema riječima Branimira Glavaša, nezavisne izborne liste do sada su predane i u Đakovu, Belišću i Vuki, a na njima su bivši članovi općinskih odbora HDZ-a.

OSIJEK - Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) je sinoć nešto iza 23 sata Županijskom izbornom povjerenstvu predala izbornu listu za skupštinu Osječko-baranjske županije. Nositelj liste je Tomislav Ivić, stranački povjerenik za Osječko-baranjsku županiju. Drugi na listi je Dragan Kovačević, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, a treći je koalicijski partner Zdravko Vukić, predsjednik županijskog HSLS-a. Županijskom izbornom povjerenstvu do 24 sata, kada je bio rok za predaju lista, predano je 11 kandidacijskih lista. Gradskom izbornom povjerenstvu do zakonom utvrđenog roka predano je 15 kandidacijskih lista, među kojima i lista HDZ-a čiji je nositelj Luka Crnković.

ZAGREB - U ponoć je istekao rok za prijavu kandidacijskih lista za lokalne izbore, koji će se održati 15. svibnja. Dvotjedna izborna promidžba službeno će početi u nedjelju, 24. travnja, a građani će na lokalnim izborima birati članove 426 općinskih i 123 gradska vijeća te 20 županijskih i skupštinu Grada Zagreba. Broj članova predstavničkih tijela utvrđuje se statutima jedinica lokalne samouprave a kreće se između 7 i 51. Svoje predstavnike u jedinicama lokalne i područne samouprave građani biraju neposredno, tajnim glasovanjem i proporcionalnim sustavom, tako da cijelo područje općine, grada ili županije čini jednu izbornu jedinicu. Izborni je prag 5 posto.

ZAGREB - U Hrvatskoj je u prvom tromjesečju ove godine izvjesno usporavanje stope rasta BDP-a, procjenjuju analitičari Zagrebačke banke (ZABA). Tu ocjenu temelje na podacima o padu industrijske proizvodnje u veljači za 1,6 posto, padu maloprodajnog prometa u prva dva mjeseca ove godine za 1,2 posto te smanjenju fizičkog obujma građevinskih radova u siječnju za 1 posto. U publikaciji "Kvartalni pregled tržišta", analitičari ZABA-e tako procjenjuju da će stopa rasta BDP-a u ovoj godini iznositi 3,6 posto, odnosno ispod prošlogodišnjih 3,8 posto. Ističući da je godišnja stopa inflacije skočila na najvišu razinu unazad tri i pol godine, dosegnuvši u ožujku razinu od 3,9 posto, analitičari ZABA-e očekuju da će ona do kraja godine ipak pasti na 2,3 posto, odnosno da će prosjek za ovu godinu iznositi 2,9 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙