FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

111. i 128. brigada HV-a dobile svoje trgove u središtu Rijeke

RIJEKA,21. travnja 2005.(Hina) - Dvije riječke brigade Hrvatske vojske,111. i 128., danas su službeno dobile svoje trgove u središtu Rijeke.
RIJEKA,21. travnja 2005.(Hina) - Dvije riječke brigade Hrvatske vojske, 111. i 128., danas su službeno dobile svoje trgove u središtu Rijeke.

Dosadašnji Trg Republike Hrvatske podijeljen je na tri djela tako da je njegov sjeverni dio, ispred hotela "Bonavia", dobio ime 128. brigade HV-a, južni dio ime 111. brigade, a središnji dio i dalje će se zvati dosadašnjim nazivom.

Na svečanosti otkrivanja ploča s novim nazivima bio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, ratni zapovjednik 111. brigade umirovljeni general Sergio Rabar, bivši zapovjednik 128. brigade umirovljeni brigadir Joko Đipalo te brojni pripadnici tih brigada i građani Rijeke.

Brigade su već dobile Zlatni grb grada Rijeke, a u znak sjećanja na branitelje Domovinskog rata izgrađen je i Mosta hrvatskih branitelja iznad Mrtvog kanala.

111. brigada osnovana je kao jedna je od prvih postrojba HV-a u rujnu 1991., sudjelovala je u prvim obrambenim akcijama na ličkom području, a uskoro je osnovana i 128. brigada. Pripadnici tih dviju postrojba poglavito su bili građani Rijeke i okolnih naselja. Cijeloga rata djelovale su na crtama razgraničenja u Lici, a sudjelovale su i u akciji "Oluja".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙