FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Skup u Kopru o regionalizmu

LJUBLJANA,21. travnja(Hina) - Euroregija koja bi zahvatila dijeloveItalije, Slovenije i Hrvatske zanimljiv je projekt i bude li uspješanmogao bi se proširiti kao model regionalne suradnje i na druge državeSrednjeeuropske inicijative (SEI) rekao je u srijedu na skupu oregionalizmu održanom u Kopru Milan Predan, zamjenik direktoratajništva SEI-a u Trstu, prenosi u četvrtak tršćanski list "Primorskidnevnik".
LJUBLJANA,21. travnja(Hina) - Euroregija koja bi zahvatila dijelove Italije, Slovenije i Hrvatske zanimljiv je projekt i bude li uspješan mogao bi se proširiti kao model regionalne suradnje i na druge države Srednjeeuropske inicijative (SEI) rekao je u srijedu na skupu o regionalizmu održanom u Kopru Milan Predan, zamjenik direktora tajništva SEI-a u Trstu, prenosi u četvrtak tršćanski list "Primorski dnevnik".

Tršćanski list na slovenskom jeziku piše da su na skupu govorili Riccardo Illy, guverner talijanske pokrajine Furlanije-Julijske krajine i Ivan Jakovčić, istarski župan, te se također pozitivno opredijelili prema projektu. Na skupu nije bilo predstavnika slovenske vlade iako je Illy izrazio očekivanje da bi Slovenija još ove godine mogla pristati na taj projekt, piše "Primorski dnevnik".

"I Jakovčić je zaželio da euroregija uskoro postane stvarnost iako je u Hrvatskoj stvar ponešto komplicirana. Hrvatska je jedna od rijetkih europskih država koja nije federativna, a podijeljena je na centralnu vlast, regije i jedinice lokalne uprave. Problem je u tome da stvar nikada nije bila zakonski regulirana, pa su predsjednici regija (županija) bez većih kompetencija. No, Jakovčić je naglasio da se na tome radi, a predstavio je i svoj nacrt Jadranske euroregije. Njen bi cilj bio razvitak jadranskih oblasti, osobito u suradnji s talijanskom pokrajinom Molise", navodi "Primorski dnevnik".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙