FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Državni inspektorat u akciji kontrole prodaje alkohola i cigareta maloljetnicima

ZAGREB, 21. travnja 2005. (Hina) - Državni inspektorat proveo je prošlusubotu akciju nadzora prodaje alkoholnih pića i duhanskih proizvodamaloljetnim osobama u trgovačkim centrima, prodavaonicama iugostiteljskim objektima u svim većim hrvatskim gradovima i pri tom jeod ukupno 635 kontrola u nekoliko sati otkriveno 117 prekršaja.
ZAGREB, 21. travnja 2005. (Hina) - Državni inspektorat proveo je prošlu subotu akciju nadzora prodaje alkoholnih pića i duhanskih proizvoda maloljetnim osobama u trgovačkim centrima, prodavaonicama i ugostiteljskim objektima u svim većim hrvatskim gradovima i pri tom je od ukupno 635 kontrola u nekoliko sati otkriveno 117 prekršaja.

"Iako se propisima prodaja alkoholnih pića i duhanskih proizvoda izričito zabranjuje, a nerijetko su inspektori već poduzimali mjere u slučajevima kršenja tih propisa, i ova je akcija pokazala da dio trgovaca i dalje prodaje alkohol i cigarete maloljetnicima, te ne poštuje obvezu isticanja obavijesti o zabrani takve prodaje", kaže u današnjem priopćenju glavni državni inspektor Kruno Kovačević.

Inspektori su utvrdili da se u 35 kontroliranih objekata maloljetnicima prodaju alkoholna pića, u 29 objekata nije bila istaknuta obavijest o zabrani takve prodaje, prodaja cigareta maloljetnicima utvrđena je u 28 objekata, a u 20 nije bila istaknuta obavijest o zabrani takve prodaje.

Više je prekršaja prodaje alkohola i cigareta maloljetnicima utvrđeno u trgovačkim centrima nego u manjim trgovinama i kioscima, dok je u potonjima zabilježeno više prekršaja zbog neisticanja obavijesti o zabrani. Tako je prodaja alkohola maloljetnicima utvrđena u četiri trgovačka lanca: Getro, Union, Kaufland i Konzum, te u supermarketu Mercator.

Akciju su proveli gospodarski inspektori, a na širem području Zagreba, te Varaždinskoj županiji uz njih su bili i policijski djelatnici za maloljetničku delikvenciju. Kontrola je obuhvatila vodeće trgovačke centre, male trgovačke obrte koji posluju i nakon 20 sati, te one u blizini škola, parkova i autobusnih kolodvora.

Najviše prekršaja zbog prodaje alkoholnih pića i duhanskih proizvoda maloljetnicima, ukupno 67, utvrđeno je u Splitu, Šibeniku, Zadru i Dubrovniku, gdje je ujedno provedeno i najviše kontrola. U akciji u Osijeku, Đakovu, Našicama, Vinkovcima, Vukovaru, Županji, Slavonskom Brodu, Novoj Gradišci, Požegi i Virovitici utvrđeno je 16 prekršaja, u Rijeci, Puli, Gospiću, Lošinju i Poreču utvrđeno je 10, u Varaždinu, Krapini, Križevcima i Koprivnici 11 prekršaja, a u Zagrebu, Samoboru, Velikoj Gorici i Zaprešiću 13 prekršaja.

Nakon ukupno utvrđenih 117 prekršaja, inspektori su podnijeli 72 zahtjeva za provođenjem prekršajnog postupka kod nadležnih sudova, donijeli su 59 rješenja o zabrani prodaje, a na mjestu prekršaja naplatili su četiri kazne u iznosu od 4.800 kuna, priopćeno je iz Državnog inspektorata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙