FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

I najmanja količina alkohola u trudnoći može trajno naškoditi djetetu

OSLO, 20. travnja 2005. (Hina/AFP) - Trudnice bi se morale potpunoodreći alkohola jer bi i najmanja količina mogla ostaviti trajneposljedice na dijete, pokazalo je izvješće norveških znanstvenika.
OSLO, 20. travnja 2005. (Hina/AFP) - Trudnice bi se morale potpuno odreći alkohola jer bi i najmanja količina mogla ostaviti trajne posljedice na dijete, pokazalo je izvješće norveških znanstvenika.

Već vrlo mala količina alkohola povećava opasnost od pojave prirođenih malformacija, oštećenja vida, poremećaja rasta, moždanih lezija, poremećaja u ponašanju te kognitivnih poremećaja, naglašava se u izvješću koje se temelji na nekoliko studija.

Dijete će te "teškoće osjećati cijeli život", istaknuo je Jens Guslund, dužnosnik ministarstva zdravstva, dodajući da je vrlo "uznemirujući podatak da brojne trudnice piju velike količine alkohola".

Ovi su zaključci proturječni dosadašnjima prema kojima pola čaše vina na dan tijekom prva tri mjeseca trudnoće i čaša vina na dan nakon prva tri mjeseca, ne može škoditi djetetu.

Prema predsjednici skupine stručnjaka koja je osnovana prošle godine Ann Mari Brubakk, jedna čaša vina na dan izaziva trenutačan zastoj disanja fetusa što povećava opasnost od preranog poroda i psihomotornih smetnji.

Veća količina alkohola još je opasnija, a moguće su čak i srčane smetnje, navodi Aftenposten.

Prema međunarodnim procjenama, u svijetu se na tisuću djece rodi dvoje s teškim zdravstvenim poremećajem uzrokovanim djelovanjem alkohola na fetus.

Osim informativnih kampanja, norveško izvješće preporučuje intenzivno praćenje trudnica sklonih alkoholu, a predlaže čak i zadržavanje u specijaliziranim centrima onih koje ne mogu riješiti svoje probleme s alkoholom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙