FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šeks: Tek najesen o potrebi ukidanja nula promila

ZAGREB,11. travnja 2005.(Hina) - Vlada RH tek će najesen razmotrititreba li ukinuti potpunu zabranu alkohola u krvi vozača, najavio jedanas predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks.
ZAGREB,11. travnja 2005.(Hina) - Vlada RH tek će najesen razmotriti treba li ukinuti potpunu zabranu alkohola u krvi vozača, najavio je danas predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks.

Gostujući u emisiji Hrvatskog radija "S Markova trga", Šeks je ocijenio da bi mijenjanje te odredbe sada, pred lokalne izbore, bilo demagoški i moglo bi se protumačiti kao ulizivanje biračima.

Kaže i kako pouzdano zna da će Vlada tek nakon godinu dana primjene zakona o nula promila procijeniti u kojoj je mjeri to utjecao na smanjenje smrtnosti na cestama, te da će na temelju toga procijeniti i treba li ukinuti tu odredbu.

Bude li odgovor pozitivan, Vlada će vjerojatno predložiti da se ne kažnjava vozač kojemu se u krvi nađe do 0,5 promila alkohola, pod uvjetom da pritom nije počinio nijedan drugi prekršaj, rekao je Vladimir Šeks.

Potpuna zabrana uživanja alkohola najvjerojatnije će ostati za mlade vozače.

Na novinarsko pitanje o mogućnosti koaliranja s HSP-om, Šeks je odgovorio kako je pravo pitanje hoće li se rezultati lokalnih izbora odraziti na koaliciju na nacionalnoj razini.

"Nije isključeno da dođe do povratnog utjecaja rezultata lokalnih izbora prema nacionalnoj razini i da se u Vladi i parlamentu formiraju (nove) koalicije", rekao je predsjednik Hrvatskog sabora.

No, odbacio je povezivanje rezultata lokalnih s raspisivanjem prijevremenih parlamentarnih izbora.

S obzirom na to da je HDZ koaliranje na lokalnoj razini prepustio svojim stranačkim ograncima, Šeks ne isključuje ni (ponegdje) mogućnost koaliranja sa SDP-om, a u zagrebačkom slučaju ni s HNS-om.

Komentirajući, na novinarsko pitanje, saborsku raspravu o IDS-ovoj i SDP-ovoj deklaraciji o antifašizmu, predsjednik Hrvatskog sabora kazao je kako je vrlo razočaran tom raspravom jer je bila obilježena brojnim ispadima i uvredama.

Šeks je nezadovoljan i dosadašnjim saborskim istražnim povjerenstvima jer su, ocjenjuje, sva osnovana radi političke borbe među strankama.

"To je izigravanje duha i smisla instituta povjerenstva", rekao je Šeks, naglasivši da bi se ta tijela trebala baviti pitanjima od javnog interesa koja nisu u djelokrugu sudbenih vlasti.

Nedavno neprihvaćanje vladina prijedloga zakona o područjima općina, gradova i županija u Saboru, ocijenio je kao dobru opomenu Vladi i HDZ-u da ne zaborave kako prijedloge moraju unaprijed pripremiti i dogovoriti s partnerima.

Predsjednik Hrvatskog sabora najavio je da će u svibnju osobno biti nazočan obilježavanju 60. obljetnice žrtava Bleiburga i križnih puteva na Bleiburškom polju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙