FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15.30 sati

ZAGREB, 20. travnja 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijestido 15.30 sati:
ZAGREB, 20. travnja 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijesti do 15.30 sati:

ZAGREB

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je novome papi Benediktu XVI. na izboru za poglavara Rimokatoličke crkve i naglasio spremnost Rusije da surađuje sa Svetom Stolicom, dok je poglavar Ruske pravoslavne crkve Aleksej II. pozvao na "ujedinjenje napora dviju crkava", a carigradski patrijarh na dijalog.

Kako u srijedu prenosi agencija Ria Novosti, Putin je u čestitki novome papi napisao da je "Rusija spremna nastaviti konstruktivni politički dijalog i uskladiti napore sa Svetom Stolicom u interesu globalnih problema, te razvijati vrijednosti dobra, pravde i humanizma".

Patrijarh Aleksej II., poglavar Ruske pravoslavne crkve, čestitao je papi Benediktu XVI. pozivajući na ujedinjenje napora" dviju kršćanskih crkava nakon raskola provedenog prije tisuću godina."

Carigradski patrijarh Bartolomej I, najveći autoritet Pravoslavne crkve, pozvao je u srijedu u priopćenju novoga papu na dijalog među kršćanskim crkvama što ga je počeo prethodni papa Ivan Pavao II.

ZAGREB

Pobjeda desnog krila Duha svetoga, "Božji rottweiler", "nazadnjak", "konzervativac", "na tragu Ivana Pavla II.", ponos i razočaranje, sumnje i kopanje po navodnoj hitlerijanskoj prošlosti novoga pape, reakcije su svjetskog tiska u srijedu na izbor njemačkog kardinala Josepha Ratzingera za novog poglavara Rimokatoličke crkve.

Njemački je tisak podijeljen između ponosa zbog izbora prvoga Nijemca nakon 948 godina na tron sv. Petra, te razočaranja jer je taj izbor konzervativan.

Švicarski je tisak, zauzvrat, otvoreno razočaran izborom, pa tako La Tribune de Geneve piše "Ratzinger, izbor koji rastužuje". List citira poglavara protestantske crkve u Ženevi koji je "zapanjen" izborom i koji podsjeća na "provokativnu" Ratzingerovu izjavu iz kolovoza 2000. kada je za Katoličku crkvu tražio prvenstvo među kršćanskim crkvama. U Švicarskoj je 42 posto katolika i 40 posto protestanata.

Španjolski list El Periodico (ljevica) preuzima sintagmu koju je iskovao Brazilac Pere Casaldaliga, teolog Crkve oslobođenja, o pobjedi "desnog krila Duha svetoga" izborom "Pape fundamentalista".

"Papa Ratzi", "Božji rottweiler", naslovi su britanskog tiska koji inzistira na konzervativizmu novoga pape i njegovoj prošlosti kao pripadnika Hitlerove mladeži.

Izrael je zadovoljan izborom novoga pape, "poznatog prijatelja židovskog naroda", kazao je rabin Tel Aviva Meir Lau za izraelski vojni radio i podsjetio da je Ratzinger "oštro osuđivao antisemitizam".

Pod naslovima "Konzervativac u Vatikanu", "Nazadnjački Papa", francuski dnevnici Liberation i Humanite (ljevica) inzistiraju na konzervativnoj liniji novoga pape i na ostavštini Ivana Pavla II. čiji put Ratzinger želi slijediti.

Indijski tisak u srijedu ističe konzervativizam novoga pape i piše da je konklava odabrala "kontinuitet".

U toj zemlji većinske hinduske vjeroispovijesti The Hindu (neovisni list) piše da je izbor "razočaranje za one koji su se nadali reformi i decentralizaciji unutar Crkve".

SARAJEVO

Potpuna suradnja s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) svih zemalja zapadnog Balkana zahtjev je na kojemu će Europska unija nastaviti odlučno inzistirati, izjavio je u srijedu u Sarajevu predsjedatelj Odbora za politiku i sigurnost EU Paul Duhr.

"Odgoda početka pregovora o punopravnom članstvu s Hrvatskom, koji su trebali slijediti 17. ožujka, pokazatelj je koliko smo ozbiljni u toj nakani", kazao je luksemburški diplomat Duhr novinarima u Sarajevu, gdje je predvodio visoko diplomatsko i vojno izaslanstvo Europske unije koje je tamo doputovalo kako bi analiziralo stanje u BiH i tijek mirovne operacije "Althea".

Jedan od razloga posjeta je i skorašnje odlučivanje o mogućem smanjenju broja pripadnika EUFOR-a u BiH, što će ovisiti o stanju u zemlji do studenog ove godine.

BEOGRAD

Od 200 ubijenih hrvatskih ratnih zarobljenika ekshumiranih na Ovčari, njih 193 ubijeno je vatrenim oružjem, dok je jedan ubijen hladnim oružjem, najvjerojatnije nožem, dvoje "kombinirano", a za dvije žrtve nije utvrđen uzrok smrti, kazao je u srijedu u nastavku suđenja optuženima za taj zločin dr. Miloš Tasić, specijalist sudske medicine i sudski vještak iz Novog Sada, koji je vještačenje proveo na temelju nalaza haških istražitelja koji su na Ovčari obavili ekshumaciju žrtava.

Na mjestu zločina, gdje su među ubijenima bile i dvije žene, nađeno je 540 projektila, 174 dijela projektila i četiri šrapnela koji nisu vezani za uzrok smrti, kazao je vještak Tasić pred beogradskim Specijalnim sudom za ratne zločine, dodajući da su u 50 slučajeva ustanovljene "medicinski zbrinute ozljede", dok je u 45 slučajeva nađen neki medicinski materijal, zavoj ili gips primjerice, "za što nije nađen razlog", jer nije ustanovljeno prethodno ozljeđivanje.

MOSKVA

Rusija se zalaže da njezina suradnja s NATO-om bude zaštićena od oscilacija trenutačne političke situacije, izjavio je glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Aleksander Jakovenko uoči sastanka Vijeća Rusija-NATO.

Neformalni sastanak Vijeća Rusija-NATO na razini ministara vanjskih poslova održat će se u četvrtak u Vilniusu, a njegove teme bit će daljnje perspektive suradnje i aktualna međunarodna pitanja. Rusko izaslanstvo vodit će ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Jakovenko je dalje kazao da su u borbi protiv terorizma, kojoj Vijeće Rusija-NATO daje posebnu pažnju, strane prešle s izjava na "zajedničke praktične mjere".

On je rekao da veliku važnost u kontekstu zajedničke borbe protiv terorizma ima priključenje Rusije protuterorističkoj operaciji NATO-a "Aktivni napori" u Sredozemlju. Kakao je najavio, ove će godine biti nastavljena priprema ruskih brodova za sudjelovanje u toj operaciji. Planira se da ruski brodovi krenu u zajedničko patroliranje s brodovima NATO-a početkom 2006.

JERUZALEM

Izraelska vojska počela je u srijedu povlačiti opremu iz pojasa Gaze u pripremi povlačenja s palestinskog teritorija predviđenog za ljeto, kazao je vojni glasnogovornik.

Izrael bi ovoga ljeta trebao povući svoje vojnike i oko 8000 naseljenika smještenih u pojasu Gaze nakon 38 godina okupacije.

Materijal koji se premješta iz pojasa Gaze obuhvaća "nebitnu" opremu poput kompjutora, odjeće i namještaja, kazao je vojni glasnogovornik. "On ne obuhvaća obrambenu ili sigurnosnu infrastrukturu", kazao je on.

BERLIN

Francusko "ne" na predstojećem glasovanju o referendumu o ustavu EU-a moglo bi ozbiljno ugroziti nastojanja da se uspostavi čvršća suradnja između EU-a i NATO-a, izjavio je glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer za njemački Sueddeutsche Zeitung.

"Jasno nam je da će cijela Europa otići korak unatrag ako glasovanje o ustavu ne uspije", rekao je Scheffer.

Istraživanje javnog mišljenja pokazuje da će francuski birači odbaciti referendum o ustavu EU-a 29. svibnja. Scheffer je pozvao na tješnji kontakt između dviju organizacija, predloživši redovite sastanke ministara vanjskih poslova.

LJUBLJANA

U prometnoj nesreći blizu mjesta Trebnje na cesti Ljubljana-Novo Mesto, u kojoj je u utorak poginulo osam ljudi, nije bilo teže nastradalih hrvatskih državljana.

Iako identifikacija tijela još nije završena, slovenski mediji navode da su se u golfu koji je izgorio nakon lančanog sudara nalazile četiri radnice jedne tekstilne tvornice, koje su se vraćale s posla u Novom Mestu, a u xari-citroen koja je također potpuno izgorjela nastradala je obitelj iz Kranjske Gore, među njima i 5-godišnja djevojčica.

Policijska istraga o jednoj od najtežih prometnih nesreća u Sloveniji u zadnjih desetak godina i dalje traje. Prema do sada poznatim podacima, do nje je došlo kad je 26-godišnji vozač kombija iz Ljubljane u desnom nepreglednom zavoju izletio na suprotnu stranu ceste, udarivši u kamion s prikolicom zagrebačkih registarskih oznaka koji je vozio 29-godišnji hrvatski državljanin.

BERLIN

Državno tužiteljstvo i policija tragaju za 46-ogodišnjim hrvatskim državljaninom optuženim za krađu građevinskih strojeva i materijala s gradilišta diljem Njemačke, priopćila je u srijedu policija u sjevernonjemačkom gradu Braunschweigu.

Kako stoji u priopćenju, policija je ušla u trag optuženom nakon što je je jedan građevinski poduzetnik prijavio nestanak pet velikih plinskih grijalica u vrijednosti od 12.000 eura. Nestanak strojeva se poklopio s otpuštanjem optuženog građevinara iz Hrvatske, koji je, zajedno sa svojim radnicima kojima je bio šef, bio otpušten zbog "iznimno lošeg obavljanja poslova".

Pretpostavlja se da je načinjena šteta mnogo veća, s obzirom da je veliki dio materijala već prebačen u Hrvatsku, gdje optuženi, prema navodima svjedoka, planira otvoriti trgovinu građevinskog materijala. Prema istim izvorima, ispred skladišta ukradenog materijala su redovito viđani teretnjaci s hrvatskim registarskim oznakama, u koje je utovarivan materijal i strojevi.

Policija trenutno pokušava ući u trag oštećenim tvrtkama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙