FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Glavni tajnik NATO-a traži više novaca za reforme

BRUXELLES, 14. travnja 2005. (Hina/dpa) - Glavni tajnik NATO-a Jaap deHoop Scheffer zatražio je u četvrtak od 26 zemalja članica Saveza višenovca za reformu Sjevernoatlantskog saveza.
BRUXELLES, 14. travnja 2005. (Hina/dpa) - Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer zatražio je u četvrtak od 26 zemalja članica Saveza više novca za reformu Sjevernoatlantskog saveza.

"Restrukturiranje NATO-a stoji novca", rekao je Scheffer na konferenciji o transformaciji NATO-a i njegove uloge nakon završetka hladnog rata, što se održava u Bruxellesu. "A to nije jeftino", dodao je Scheffer.

Glavni tajnik NATO-a zatražio je od vlada zemalja članica da odrede nove političke prioritete. "Opći trend izdvajanja za obranu jest smanjivanje sredstava. Što me uopće ne veseli", rekao je Scheffer.

Po njegovu mišljenju NATO je "dobro napredovao" u transformaciji iz saveza usmjerenog na odbijanje teritorijalnih prijetnji u eri ravnoteže straha u snagu koja globalno djeluje prvenstveno na očuvanju mira i stabilnosti. Međutim, unatoč tom napretku, još se puno toga treba učiniti, a posebno se trebaju proširiti kapaciteti zračnog prijevoza, istaknuo je Scheffer.

Glavni tajnik ponovio je i zahtjev za intenziviranjem političkog dijaloga u Savezu. "Vojna sposobnost gubi vrijednost ako se ne možemo usuglasiti oko toga kako je iskoristiti", rekao je Scheffer zauzimajući se za to da snage NATO-a za brze intervencije (NATO Response Force) koje broje 20.000 ljudi, vrlo skoro postanu operativne, uključujući i njihovo korištenje u situacijama katastrofa. "Te jedinice ne smijemo ostaviti da čekaju i skupljaju prašinu", rekao je Scheffer.

Vrhovni zapovjednik snaga NATO-a za Europu američki general James Jones izrazio je žaljenje zbog "jaza između pripravnosti na preuzimanje novih zadaća i pripravnosti da se za to izdvoje sredstva".

"Trenutno ne postoji nijedna misija NATO-a koja bi bila kadrovski upotpunjena i imala svu nužnu opremu". NATO se u svojim operacijama orijentira prema onom, što je upravo još dovoljno, rekao je Jones istaknuvši kako to sa sobom nosi opasnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙