FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oslo: Mesića primio norveški princ Haakon

OSLO, 14. travnja 2005. (Hina) - Norveški princ prijestolonasljednikHaakon, koji zbog bolesti svoga oca kralja Haralda V. privremenoobnaša i dužnost regenta, u četvrtak je primio hrvatskog predsjednikaStjepana Mesića koji boravi u dvodnevnom službenom posjetu KraljeviniNorveškoj.
OSLO, 14. travnja 2005. (Hina) - Norveški princ prijestolonasljednik Haakon, koji zbog bolesti svoga oca kralja Haralda V. privremeno obnaša i dužnost regenta, u četvrtak je primio hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića koji boravi u dvodnevnom službenom posjetu Kraljevini Norveškoj.

Susret princa Haakona i njegove supruge princeze Mette-Marit s predsjednikom Mesićem i njegovom suprugom Milkom trajao je petnaestak minuta, nakon čega je priređen i svečani ručak.

Princ Haakon rođen je 1973. godine kao mlađe od dvoje djece kralja Haralda i kraljice Sonje. Zbog tada važećeg ustava, koji nije dopuštao da se kruna prenosi na ženske potomke, Haakon od rođenja nosi titulu princa prijestolonasljednika.

U međuvremenu je taj zakon promijenjen pa će Haakonovo prvorođeno dijete, princeza Ingrid, moći naslijediti norveški tron. Predsjednik Mesić ranije je u četvrtak na groblju u Oslu položio vijenac na spomenik u čast 3000 partizana s područja bivše Jugoslavije koji su tijekom Drugog svjetskog rata izgubili živote u Norveškoj.

Procjenjuje se da je među njima bilo oko 800 Hrvata. Radi se o zarobljenim partizanima koji su iz logora na Banjici deportirani na prisilan rad u tada okupiranu Norvešku. Spomenik partizanima iz bivše Jugoslavije 1976. godine svečano je otvorio tadašnji norveški kralj Olav.

Predsjednik Mesić će se tijekom popodneva sastati s norveškim premijerom Kjellom Magneom Bondevikom i s njime se nakon razgovora obratiti novinarima. Bondevik je od 2001. godine na čelu manjinske norveške koalicijske vlade, sastavljene od konzervativaca, demokršćana i liberala.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙