FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oslo: Mesić s norveškim novinarima

OSLO, 14. travnja 2005. (Hina) - Predsjednik Republike HrvatskeStjepan Mesić u četvrtak je u razgovoru za norveške medije izraziouvjerenje da će Hrvatska uskoro početi predpristupne pregovore sEuropskom unijom.
OSLO, 14. travnja 2005. (Hina) - Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić u četvrtak je u razgovoru za norveške medije izrazio uvjerenje da će Hrvatska uskoro početi predpristupne pregovore s Europskom unijom.

Predsjednik Mesić, koji boravi u dvodnevnom službenom posjetu Norveškoj, u četvrtak je u hotelu Grand u Oslu razgovarao s novinarima norveške javne televizije NRK, novinske agencije NTB i najutjecajnijeg dnevnog lista Aftenposten (dnevna tiraža 288.000 primjeraka).

Pitanja norveških novinara najviše su se odnosila na ožujsku odluku o odgodi pregovora s Europskom unijom i daljnjoj Hrvatskoj europskoj budućnosti.

Mesić je tako rekao da odluka o odgodi pregovora za Hrvatsku nije bila iznenađenje, iako nije baš najbolje prihvaćena. "Smatramo da ispunjavamo sve uvjete. Postoji samo jedan problem, a njega ne možemo riješiti jer general Gotovina nije u Hrvatskoj, nije nam dostupan. Mislimo da nije trebalo donositi tako drastičnu mjeru (odgodu), ali vjerujem da ćemo uskoro početi pregovore", rekao je hrvatski predsjednik.

Na pitanje smatra li da bi Hrvatska sada mogla početi zaostajati na putu prema EU nakon što je SCG nedavno dobila pozitivnu studiju o izvedivosti, Mesić je odgovorio negativno. "Ne, Hrvatska je najviše napredovala od svih zemalja s područja bivše Jugoslavije (ne računajući Sloveniju). Učinila je najviše na područjima usklađivanja zakonodavstva, reformi pravosuđa, javne uprave i vojske. Podupiremo sve one koji idu prema EU, a Hrvatska ovisi samo o sebi i ispunit će sve što se od nje očekuje".

Hrvatski je predsjednik norveškim novinarima tadkođer rekao da smatra da će Hrvatska ući u EU 2008. ili 2009. godine, a u NATO i prije toga.

Mesić je bilateralne odnose s Norveškom ocijenio dobrima, s mnogo prostora za poboljšanje u gospodarskoj suradnji. Pozdravio je povratak norveških turista na Jadran, čiji se broj ostvarenih noćenja u protekloj turističkoj sezoni povisio za 104 posto, i naglasio želju da norveški uglagači prepoznaju Hrvatsku kao sigurnu zemlju s mnogo potencijala.

Novinara norveške novinske agencije NTB zanimalo je zašto je Mesić posjet Oslu počeo polaganjem vijenca na spomenik partizanima s područja bivše Jugoslavije, među njima i Hrvata, koji su svoje živote izgubili nakon deportacije na prisilan rad u Norvešku.

"Antifašistički pokret je bio najizraženiji u Hrvatskoj i današnja je hrvatska država nastala na tom temelju. Antifašizam je zapisan u hrvatskom ustavu. Dakle, ti ljudi su se borili za ovakvu antifašističku Hrvatsku", odgovorio je predsjednik Mesić.

Novinar Aftepostena predsjednika je Mesića upitao je li u Norvešku došao vidjeti kako organizirati zemlju izvan Europske unije. "Došao sam zbog naših dobrih odnosa, vidjeti kako funkcionira skandinavsko rješenje između država i nacionalnih manjina, jer, iako Norveška nije u EU, zasigurno ima ispunjene sve europske standarde", odgovorio je Mesić.

Nakon sto je u četvrtak razgovarao s norveškim prijestolonasljednikom princom Haakonom i premijerom Kjellom Magne Bodnevikom, predsjednik Mesić će u petak posjetiti norveški parlament i razgovarati s članovima njegova odbora za vanjsku politiku, održati predavanje u organizaciji Instituta za međunarodne odnose u Oslu, posjetiti Nansen institut na kojem se održava seminar norveških i hrvatskih znanstvenika te, na kraju službenog boravka u Norveškoj, zajedno s premijerom Bondevikom sudjelovati na tradicionalnoj večeri Hrvatske turističke zajednice u Oslu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙