FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Istraživanje: zaposlenicima najvažniji plaća, osobni razvoj i sigurnost

ZAGREB, 19. travnja 2005. (Hina) - U Hrvatskoj je samo nešto više od 35posto zaposlenika zadovoljno (njih 28,4 posto) ili vrlo zadovoljno(7,2 posto) svojim poslom, a na zadovoljstvo najviše utječu visinaplaće, mogućnost osobnog razvoja i sigurnost radnog mjesta.
ZAGREB, 19. travnja 2005. (Hina) - U Hrvatskoj je samo nešto više od 35 posto zaposlenika zadovoljno (njih 28,4 posto) ili vrlo zadovoljno (7,2 posto) svojim poslom, a na zadovoljstvo najviše utječu visina plaće, mogućnost osobnog razvoja i sigurnost radnog mjesta.

Pokazuju to rezultati istraživanja web portala Moj Posao i tvrtke Selectio provedenog na uzorku od 1.577 uglavnom stalno zaposlenih posloprimaca iz cijele Hrvatske.

Nasuprot tome, oko 37 posto ispitanika nezadovoljno je (njih 25 posto) ili vrlo nezadovoljno (njih 12,4 posto) poslom, a još 27 posto nije ni nezadovoljno, niti zadovoljno svojim poslom.

Visina plaće, mogućnost osobnog razvoja i sigurnost radnog mjesta podjednako su zastupljeni kao prva tri kriterija za dobro radno mjesto kod muškaraca i žena.

Muškarcima su, međutim, na poslu važniji dodaci na plaću, beneficije i nagrade. Ženama je to znatno manje važno i one veću težinu daju kvaliteti okoline u kojoj rade, što se očituje u kvaliteti odnosa s nadređenima i priznanjima za postizanje dobrih rezultata.

Među nezadovoljnim zaposlenicima, primat zauzimaju zaposleni u tvrtkama u državnom vlasništvu, koji su ujedno i najmanje spremni na akciju kojom bi promijenili uzroke svog nezadovoljstva.

Nasuprot uobičajenom mnijenju, zaposlenici u privatnim i stranim kompanijama su, prema rezultatima istraživanja, zadovoljniji od onim u domaćim i državnim kompanijama i institucijama.

Najčešća reakcija nezadovoljnih je razmišljanje o promjeni posla uz ulaganja manje truda u obavljanje radnih zadataka. Pritom zaposlenici u državnim tvrtkama svoje nezadovoljstvo više nego drugdje izražavaju kroz narušene međuljudske odnose i česte sukobe s kolegama i nadređenima, dok se nezadovoljnici u privatnom sektoru češće opredjeljuju za promjenu posla.

Hrvatski zaposlenici općenito osjećaju velik rascjep između mišljenja o vlastitim sposobnostima i stava prema poslu i mogućnostima koje im on otvara. Tako u većini smatraju da su dorasli radnim zadacima, ali drže da nisu primjereno plaćeni, da ne ostvaruju svoje potencijale i da im pozicija ne odgovara sposobnostima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙