FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Istraživanje: Hrvati nerado mijenjaju poslodavce

ZAGREB, 5. travnja 2005. (Hina) - Gotovo dvije trećine hrvatskihgrađana ili njih 63 posto tijekom karijere promijenilo je manje od triposlodavca, pokazalo je istraživanje koje je za T-Portal provelaagencija Hendal.
ZAGREB, 5. travnja 2005. (Hina) - Gotovo dvije trećine hrvatskih građana ili njih 63 posto tijekom karijere promijenilo je manje od tri poslodavca, pokazalo je istraživanje koje je za T-Portal provela agencija Hendal.

Od tri do šest poslodavaca promijenilo je 30 posto zaposlenih, a više od šest tvrtki promijenilo je tek sedam posto radno aktivnih građana.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 403 ispitanika starijih od 18 godina na području cijele Hrvatske. Među njima je bilo i njih 53 koji još nisu bili u radnom odnosu.

Poslodavce su, pokazuju rezultati istraživanja, češće tijekom karijere od muškaraca mijenjale žene. Kad je riječ o dobi, posao su najviše mijenjali oni koji imaju više od 65 godina i oni između 25 i 34 godine, a najmanje oni koji imaju između 55 i 64 godina.

S obzirom na stručnu spremu, posao su najviše mijenjali oni s fakultetskom naobrazbom - njih 43 posto promijenilo je više od tri poslodavca, dok je među onima sa srednjom školskom spremom više od tri poslodavca promijenilo 36 posto ispitanika. Među onima koji su završili samo osnovnu školu, njih 34 posto promijenilo je više od tri poslodavca.

Rezultati istraživanja prema prosječnom mjesečnom prihodu pokazuju da su zaposlenici s većim primanjima u pravilu skloniji promjeni posla. Tako je u skupini ispitanika s prihodima do 2 tisuće kuna bilo 20,4 posto onih koju su više od tri puta mijenjali radno mjesto, dok je preko polovice zaposlenih s prihodima između 6.501 do 8 tisuća kuna promijenilo više od 3 poslodavca.

Bilo je i 31 posto ispitanika koji su češće mijenjali posao u skupini s primanjima od 3.501 do 5 tisuća kuna, dok se na više od tri promjene odlučilo ili je bilo primorano 48 posto onih čiji su prihodi od 5.001 do 6.500 kuna.

Gledano po regijama, posao su najviše mijenjali stanovnici Like, Korduna i Banije te Dalmatinci. Čak je 43 posto ispitanika Ličana i 42 posto Dalmatinaca posao mijenjalo više od tri puta.

Slijede ih Zagrepčani sa 39 posto onih koji su često mijenjali posao te stanovnici sjeverne Hrvatske kojih je 30 posto mijenjalo tri i više poslova.

Čini se da radno mjesto najrjeđe mijenjaju građani Istre, Primorja i Gorskog kotara - samo ih se 26 posto izjasnilo da je posao promijenilo više od tri puta.

(Hina) xduk yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙