FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Mesić primio Semnebyja u oproštajni posjet

ZAGREB, 19. travnja 2005. (Hina) - Predsjednik Republike HrvatskeStjepan Mesić primio je u utorak u Uredu Predsjednika u oproštajniposjet dosadašnjeg šefa misije OESS-a u RH Petera Semnebyja, te mu tomprigodom zahvalio na svemu što je učinio tijekom svog mandata.
ZAGREB, 19. travnja 2005. (Hina) - Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić primio je u utorak u Uredu Predsjednika u oproštajni posjet dosadašnjeg šefa misije OESS-a u RH Petera Semnebyja, te mu tom prigodom zahvalio na svemu što je učinio tijekom svog mandata.

Predsjednik Mesić izrazio je zahvalnost Semnebyju na svemu što je učinio na čelu misije OESS-a, pomažući time, kako je rekao, Hrvatskoj u ispunjavanju zadataka što stoje pred njom, u prvom redu daljnje demokratizacije, jačanja vladavine prava i povratka svih izbjeglica koje to žele.

Veleposlanik Semneby istaknuo je da je Hrvatska, tijekom njegova mandata ostvarila "izvanredan napredak", te izrazio nadu da je misija OESS-a makar malim dijelom pomogla u tome da Hrvatska ostvari status kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

Semneby je vrlo pozitivno ocijenio stanovišta hrvatskog predsjednika, odajući mu priznanje na kvaliteti njegovog političkog vodstva "u pogledu svih teških pitanja s kojima se OESS u Hrvatskoj suočio", te naglasio važnost nastavka započetih procesa, osobito "potrebu daljnjeg rada na pomirenju kako unutar hrvatske države tako i izvan njezinih granica".

"Izbjeglice u Srbiji treba jače ohrabriti da se vrate ako to žele, a to zahtijeva signal s hrvatske strane da su izbjegelice dobro došle, a ne samo da se njihov povratak tolerira", rekao je Semneby, dodajući da to znači "da treba spriječavati incidente koji izvan RH ili među izbjeglicama imaju negativan odjek".

On je kazao da se slaže s Mesićem o potrebi nastavka provedbe ustavnog zakona o zaštiti nacionalnih manjina, te potrebi da se pripadnike nacionalnih manjina više uključi u državna tijela, kao i potrebi ostvarivanja uvjeta za gospodarski rast i oživljavanje svih dijelova Hrvatske, posebice ratom pogođenih područja.

Peter Semneby, nakon trogodišnjeg mandata, 30. travnja prestaje voditi misiju OESS-a u Hrvatskoj. Prema neslužbenim izvorima, zamijenit će ga španjolski diplomat Jorge Fuentes Monzonis-Vilallonga, koji će tako postati četvrti voditelj misije OESS-a u Hrvatskoj, otkako je ona uspostavljena 1996. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙