FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šeks u oproštajne posjete primio Semnebyja i Dizdarevića

ZAGREB, 12. travnja 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog saboraVladimir Šeks primio je u utorak u oproštajne posjete voditelja MisijeOESS-a u Hrvatskoj, veleposlanika Petera Semnebyja i veleposlanikaBosne i Hercegovine Zlatka Dizdarevića, priopćeno je iz saborskeslužbe za odnose s javnošću.
ZAGREB, 12. travnja 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je u utorak u oproštajne posjete voditelja Misije OESS-a u Hrvatskoj, veleposlanika Petera Semnebyja i veleposlanika Bosne i Hercegovine Zlatka Dizdarevića, priopćeno je iz saborske službe za odnose s javnošću.

U priopćenju se kaže kako je Semneby pohvalio Hrvatsku zbog velikog napretka koji je postigla u relativno kratkom vremenu "te je od zemlje koja je bila podijeljena čak i oko strateškog cilja došla na sam prag Europske unije".

Istodobno je ukazao da postoje područja u kojima treba nastaviti s dosadašnjim aktivnostima, prije svega kad je riječ o zastupljenosti predstavnika manjinskih zajednica u tijelima državne uprave, reformi izbornog zakonodavstva i jačanju institucije pučkog pravobranitelja, stoji u priopćenju.

Predsjednik hrvatskog Sabora se, prema priopćenju, složio da treba nastaviti s reformama te je najavio donošenje jedinstvenog izbornog zakona nakon svibanjskih lokalnih izbora. Također je izrazio nadu da će sa sljedećim voditeljem Misije OESS-a u Hrvatskoj biti ostvaren jednako uspješan dijalog, usmjeren na jačanje i zaštitu ljudskih prava i institucija građanskog društva.

Veleposlanik BiH u Hrvatskoj Zlatko Dizdarević istaknuo je kako je situacija u dvjema zemljama prije 4 godine bila drukčija u odnosu na današnju, kad više ni u BiH nema dileme oko članstva u Europskoj uniji kao strateškog vanjskopolitičkog cilja, kaže se u priopćenju. Zato je naglasio kako je u interesu njegove zemlje da Hrvatska što brže uđe u EU, naglasivši važnost individualnog pristupa, za koji BiH očekuje da se jednog dana primijeni i u njezinu slučaju.

Šeks je Dizdareviću zahvalio na svemu što je učinio za odnose dviju država i suglasio se da u svim mogućim rješenjima eventualnih budućih ustavnih promjena treba prvenstveno voditi računa o punoj ravnopravnost i jednakosti svih triju konstitutivnih naroda u BiH, kaže se na kraju priopćenja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙