FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najavljen prvi krvni test za otkrivanje raka uzrokovanog azbestom

SYDNEY, 19. travnja 2005. (Hina/AFP) - Australski znanstveniciobjavili su u utorak da su dovršili izradu krvnog testa za rak plućneopne koji bi mogao omogućiti rano otkrivanje te vrste karcinomauzrokovanog azbestom.
SYDNEY, 19. travnja 2005. (Hina/AFP) - Australski znanstvenici objavili su u utorak da su dovršili izradu krvnog testa za rak plućne opne koji bi mogao omogućiti rano otkrivanje te vrste karcinoma uzrokovanog azbestom.

Profesor Bruce Robinson, voditelj istraživačkog programa, kazao je da ne postoji lijek za bolest koja zahvaća svake godine 700 Australaca, ali da bi rano otkrivanje i liječenje mogli omogućiti napredak.

"Dijagnosticiranje tog karcinoma ponekad jako dugo traje, ali ako raspolažemo krvnim testom to može pomoći da ga odmah otkrijemo i stoga ranije počnemo liječiti", kazao je Robinson sa sveučililšta Zapadne Australije. Kazao je da bi taj test, koji mjeri razinu proteina u krvi, mogao biti dostupan sljedećih tjedana.

Australija ima najvišu stopu oboljelih od raka plućne opne na svijetu. Simptomi bolesti mogu se očitovati tek nakon trideset godina, tako da se kod većine bolesnika otkrije u kasnoj fazi i često ne požive duže od godinu dana.

"Test predstavlja napredak jer je dovoljno uzeti krv", izjavio je stručnjak za istraživanje raka Nick Pavlakis. "Moći će se provoditi na pacijentima koje se smatra rizičnima, onima koji su bili izloženi azbestu ili koji pokazuju simptome bolesti", zaključio je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙