FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stručnjaci: otrovni arsen iz vodovoda u kosi Slavonaca?

ZAGREB, 9. travnja 2005. (Hina) - Hrvatski toksikolozi dokazali supovećanu prisutnost arsena u kosi stanovnika vinkovačkih sela koji sesluže lokalnim vodovodom s nedopuštenom količinom toga polumetala, teupozoravaju kako to može biti uzrok ozbiljnim zdravstvenim tegobama.
ZAGREB, 9. travnja 2005. (Hina) - Hrvatski toksikolozi dokazali su povećanu prisutnost arsena u kosi stanovnika vinkovačkih sela koji se služe lokalnim vodovodom s nedopuštenom količinom toga polumetala, te upozoravaju kako to može biti uzrok ozbiljnim zdravstvenim tegobama.

Jedna od četiri potpisnika teksta objavljena u najnovijem broju međunarodnog časopisa "Science of Total Enviroment", doktorandica iz Osijeka Suzana Ćavar, potvrdila je da njezino istraživanje ukazuje na te činjenice, ali da nije dokazalo da to nužno ima medicinski štetnih posljedica.

Suzana Ćavar ne dovodi u pitanje točnost rezultata istraživanja, ali je izjavila da treba završiti istraživanja na "humanom materijalu" koja su u tijeku, kako bi se dokazala ili odbacila veza između arsena u vodi i njegova utjecaja na zdravlje ljudi.

Naime, medicinska literatura upućuje na veze između višegodišnje izloženosti arsenu u vodi za piće i teških zdravstvenih problema pa čak i raka kože.

Toksikolozi su analizirali prisutnost arsena u kosi 62 stanovnika iz Slavonije, od kojih 23 iz Andrijaševaca i uspoređivali ga s količinom arsena u njihovom vodovodu.

U vodi u andrijaševačkom vodovodu pronašli su 611 mikrograma arsena po litri vode, što je deset puta više od dopuštene razine.

U kosi Andrijaševčana pronašli su 4,3 mikrograma arsena po gramu kose, što također prelazi preporučene veličine do jednog mikrograma po gramu kose.

Za usporedbu, koncentracije koje su pronađene kod stanovnika Našica i Osijeka od 0,08-0,25 mikrograma arsena po gramu kose smatraju se normalnim, kao i količina arsena u njihovoj vodi od 0,14-38 mikrograma po litri.

Isto istraživanje pokazalo je nedopušteno povećanje arsena u Čepinu - vode 171,6 mikrograma po litri i 1,74 mikrograma u kosi - ali je povećanje znatno manje nego u Andrijaševcima.

Arsen u lokalnom vodovodu u Andrijaševcima je prirodnog podrijetla te je svojstven geološkoj podlozi u nizinskim područjima Hrvatske, Mađarske i Srbije.

Za njegovo uklanjanje potrebno je primijeniti odgovarajući tehnološki postupak pročišćavanja, koji je korišten u nekim slavonskim vodovodima.

Prema rezultatima istraživanja, oko četiri tisuće ljudi u Andrijaševcima i Rokovcima koristi vodu s deseterostruko većom dozom od dopuštene.

Još oko 100 tisuća stanovnika Slavonije koristi vodu u kojoj razina prelazi dopuštenu, što je oko tri posto hrvatskog stanovništva.

To pokazuje da je relativno veliki dio hrvatske populacije kronično izložen arsenu, zaključuje se u tekstu.

Početkom godine Hrvatska je, usklađujući normative s europskim, prihvatila pravilnik o ispravnosti vode koji je peterostruko poštrilo moguću razinu arsena u vodi za piće, ali će se on, kako nam je rečeno, primijenjivati uz određene prijelaze.

Mimo istraživanih mjesta postoji još šest drugih sela u Slavoniji u kojima koncentracija prelazi 50 mikrograma arsena po litri, i mnogo njih s većom od 10 mikrograma arsena po litri.

Arsen je polumetal iz dušikove skupine, čije su soli i plinovi vrlo otrovni. U malim dozama arsen djeluje kao stimulator metabolizma, ali je karcinogen i vjerojatno teratogen (koji uzrokuje nakaznost ploda), stoji na Internet stranici koju podržava Prehrambeno-biotehnički fakultet u Zagrebu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙