FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kontracepcijske pilule smanjuju rizik od raka dojke

SYDNEY, 24. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Mlade žene, u čijim su obiteljimazabilježeni slučajevi raka dojke, mogle bi umanjiti rizikeobolijevanja od te bolesti uzimanjem kontracepcijskih pilula, doznajese iz australske studije objavljene u četvrtak.
SYDNEY, 24. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Mlade žene, u čijim su obiteljima zabilježeni slučajevi raka dojke, mogle bi umanjiti rizike obolijevanja od te bolesti uzimanjem kontracepcijskih pilula, doznaje se iz australske studije objavljene u četvrtak.

Tijekom istraživanja obavljenog na 2.000 žena izloženih velikom riziku jer su u njihovim obiteljima, kod ženskih članova, postojali slučajevi te opake bolesti, stručnjaci su utvrdili da je rizik četiri puta manji ako se koriste kontracepcijske pilule.

Žene s genetskom mutacijom BRCA1, tj. s izgledima od 40 do 80 posto da će oboljeti od raka dojke, smanjile su taj rizik, uz redovito korištenje kontracepcijskih pilula, na 10 do 20 posto.

Znanstvenici za sada ne mogu odgonetnuti kako hormoni iz kontracepcijskih pilula smanjuju rizik od raka dojke. U prethodnim je istraživanjima utvrđeno da iste pilule djeluju na smanjenje raka jajnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙