FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

H-bomba uzrokuje rak i 50 godina nakon testiranja

MAJURO, 18. travnja 2005. (Hina/AFP) - Američko znanstveno istraživanjeutvrdilo je da će broj oboljelih od raka uzrokovanog testiranjemhidrogenske bombe na Maršalovim otocima biti udvostručen čak i 50godina nakon izvođenja testova.
MAJURO, 18. travnja 2005. (Hina/AFP) - Američko znanstveno istraživanje utvrdilo je da će broj oboljelih od raka uzrokovanog testiranjem hidrogenske bombe na Maršalovim otocima biti udvostručen čak i 50 godina nakon izvođenja testova.

U istraživanju američkog Nacionalnog instituta za rak (NCI) navodi se da je zasad ustanovljeno 530 slučajeva kancerogenih oboljenja među stanovništvom koja su uzrokovana testiranjima, posebice eksplozijom hidrogenske bombe od 15 megatona, nazvane Bravo, 1. ožujka 1954. godine.

Prema istraživanju, još će se pojaviti oko 500 slučajeva raka među stanovnicima Maršalovih otoka koji su bili izloženi radijaciji prije 50 godina.

"Procjenjujemo da će program nuklearnog testiranja na Maršalovim otocima uzrokovati još oko 500 dodatnih slučajeva među stanovnicima tog područja koji su bili izloženi radijaciji u razdoblju od 1946. do 1958. godine, što je povećanje od devet posto u odnosu na očekivani broj", kaže se u istraživanju NCI-ja.

Kako kažu znanstvenici koji su radili istraživanje, zbog mlade dobi izloženog stanovništva tijekom 50-ih godina, više od 55 posto slučajeva raka tek će se razviti i biti dijagnosticirano.

NCI je završio istraživanje u rujnu prošle godine, ali je objavljeno tek kada su dužnosnici s Maršalovih otoka primjetili da se spominje u kongresnom izvješću i zatražili kopiju. Istraživanje je bilo pripremljeno za američki senatski odbor za energiju i prirodne resurse koji bi trebao pokrenuti saslušanja idući mjesec kako bi se razmotrila peticija stanovnika Maršalovih otoka koji traže oko tri milijarde dolara odštete za nanesenu štetu nuklearnim testiranjima.

U vrijeme izvođenja testova s H-bombom na atolu Bikini američki su dužnosnici tvrdili da je to bezopasno za zdravlje stanovnika tog područja.

Stanovnici Bikinija nisu bili evakuirani iako je njihova zemlja bila prekrivena bijelim prahom dva do tri dana nakon testiranja Brava koji je bio jednak kao 1.000 bombi bačenih na Hirošimu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙